Så påverkar sommarens väder det svenska lantbruket

Lars-Erik Lundkvist
Lars-Erik Lundkvist

Lars-Erik Lundkvist, agronom och näringspolitisk expert på LRF, om vilka konsekvenser sommarens väder får för lantbruket och livsmedelspriserna.

Hur påverkas lantbruket av sommarens väder – först torka och sedan regn?

Det motsatta, regn i maj/juni och sol och värme i juli och augusti, hade varit en mycket bättre kombination! Torkan har redan reducerat skörden av exempelvis spannmål med cirka 20%. Och ovanpå det leder nu mycket regn i skördetider, när grödorna är mogna, till kvalitetsförluster och ökade bärgningskostnader. Vallar och beten samt andra grödor som ska skördas senare kan däremot dra nytta av regnet.

Hur kan livsmedelspriserna komma att påverkas?

Om det blir brist på svensk spannmål ökar priserna för de kunder som vill ha svensk vara. Bristen kan även täckas med import och då stiger priset också till följd av bland annat fraktkostnader. Det är svårt att säga vilka förändringar det kan handla om. Prisbilden på den internationella marknaden kommer att påverka.

Vad behövs i framtiden för att vara bättre förberedd?

I grunden behövs en bra lönsamhet så att jordbrukarna kan bygga upp ekonomiska reserver för att hantera dåliga skördeår. Vi behöver även investera mer i åtgärder som kan hantera lägen med för lite vatten (till exempel bevattning) och för mycket vatten (till exempel dränering).