Så hanterar du stress

Björn Rudman gav handfasta råd hur du kan hantera stress innan den skadar din hälsa.
Björn Rudman gav handfasta råd hur du kan hantera stress innan den skadar din hälsa.

I sorlet under fika och lunch berömdes Björn Rudmans föreläsning om stresshantering och hälsa. Det uppskattades att han träffsäkert förstod lantbrukets utmaningar och delade med sig av erfarenheter och handfasta verktyg för ett högre välmående hos en hårt belastad yrkeskår.

Björn Rudman, terapeut och föreläsare, är en av Sveriges mest erfarna experter inom stress, psykisk ohälsa, ADHD och smärtproblematik. Han har hjälpt flera lantbrukare som av en eller annan anledning behövt stöttning för att komma vidare till ett bättre mående. Ett 70-tal personer i blandade åldrar kom till seminariet på Vreta Kluster den 22 oktober för att ta del av hans kunskap. 

- Känslor är inte psykisk ohälsa. De är kompasser som signalerar om vi är i rätt riktning eller behöver agera och göra något annorlunda. Vi behöver inte gå till frisören för att vi är lite rufsiga i håret, men rejäla tovor behöver redas ut, säger Björn.

Björn började med att berätta om stress och hur psykisk ohälsa kan växa fram. 

Stress är kroppens beredskapssystem som ska hålla och ifrån fara och bygger till stor del på rädsla för att något oönskat ska hända. Fråga dig själv när du är stressad – vad är det jag är rädd för? Diskutera med dig själv, så märker du oftast att det inte är så farligt som du trodde, och du blir lugnare. Ju mer vi tänker en tanke, desto större blir den.

Grundorsaken som leder till psykisk ohälsa kan vara olika saker, och ibland flera saker samtidigt. Till exempel värk i kroppen eller problem med ekonomin. Orsaken kan göra det svårt att jobba, det tar emot och tynger. Det leder till svårigheter att sova, och utan tillräcklig återhämtning orkar vi ännu sämre. Tiden går. Humöret svajar och börjar påverka relationer negativt. Tankarna och känslorna mal. Stressen inombords är hög. Då är det svårt att ha fullt fokus i arbetsmoment med djur eller maskiner under arbetsdagen, vilket ökar olycksriskerna markant. Den eskalerande spiralen är ett faktum och bromsar man inte i tid väntar så småningom utmattning och depression. I värsta fall kan tankar på att ta sitt liv få fäste som en lösning på alla problem.

- Män har ofta svårt att klä sina känslor i ord. Men om vi inte börjar prata om hur vi mår och kan sätta ord på vad som känns fel, hur ska vi då kunna be om hjälp, frågade Björn och skickade med publiken att det är viktigt att lära sig identifiera känslor och behov för att kunna hantera dem.

Återhämtning kan kräva ett nej till andra

Kroppen behöver regelbunden återhämtning och för att få det behöver man ibland säga nej till andra och inte ge efter för “borde” eller tjat. Att ta hand om sig själv är prio. Du kan inte låna ut pengar till en kompis innan du har betalat dina egna räkningar. Samma sak gäller med din energi.

Björn relaterade också till att tiderna har förändrats och fortsätter med det i rask takt. Det innebär att du troligen behöver göra saker på andra sätt än tidigare generationer och vara noggrannare med planering för verksamheten, budget och ekonomisk uppföljning.

Receptet på välmående är SMIRR

Så hur får man god hälsa? SMIRR är en förkortning för de fem saker du ska prioritera; Sömn, Mat, Ingenting, Rörelse och Roligt.

Sömn: Hitta rutiner för att få tillräckligt med sömn. Gå inte upp en tid du inte behöver om det inte funkar för dig. Lägg dig i tid på kvällen, kroppen behöver varva ner innan du kan somna. Vänta inte för länge med att söka vård för sömnrubbningar.

Mat: Det är viktigt att hålla energinivån under dagen. Du orkar mer om du tar en rast och 15 minuter rast kommer inte att synas negativt i resultatet.

Ingenting: Hjärnan behöver regelbundet vila från intryck. Det räcker med 2-5 minuter här och där. Gör ingenting när du väntar på något, istället för att ta fram mobilen.

Rörelse: Det är ett behov för kroppen och det är inget alternativ att låta bli att röra på sig/träna om du vill må bra. Lite varje dag är viktigast.

Roligt: Mat är en typ av energi till kroppen och glädje en annan. Fyll på med sådant som du tycker är roligt och se till att göra saker som inte är att jobba. Det behöver inte kosta pengar utan kan vara att umgås med familjen, ringa en kompis, gå en skogspromenad eller utöva en hobby.

- Få ser väggen på vägen fram men alla kan spåra den i efterhand, berättar Björn.

Tips för hektiska arbetsperioder

Hur tycker du att man ska tänka under intensiva perioder som vårbruk eller skörd, frågade en av deltagarna.

- Planera i den lugnare perioden och agera i den intensiva perioden. Titta på problem med fakta. Vad oroar på riktigt eller får konsekvenser och vad är bara att släppa, svarar Björn.

Han lyfter betydelsen av ett årshjul för verksamheten för att förebygga stress.

- Vädret påverkar och ett årshjul är inte exakt, men det ger övergripande koll på vad som behöver hända när. Kan du i januari se vilka veckor i augusti som kommer vara mest hektiska har du möjlighet att ta in extra personal i tid. Väntar du till när det börjar bränna till är risken stor att du inte hittar någon med kort varsel eftersom de är bokade på andra ställen då. Struktur är viktigt.

Några andra medskick var att begränsa tiden man går och grubblar och att våga tänka på egna lösningar för att vara hållbar. Det är viktigt att bryta efter arbetsdagen och göra annat, något som kan vara svårt när man är egenföretagare och bor på jobbet.

Evenemanget arrangerades av Vreta Kluster, Länsförsäkringar och LRF. Samtliga företag höll en kort presentation under dagen kring vad de kan bidra med kopplat till dagens ämne. Per Wendler och Maria Mehlqvist berättade om LRFs omsorgsarbete och tipsade om bra material från arbetsmiljöprojektet Är du säker.

Reflektioner från några av deltagarna

Vad tar du med dig från dagens föreläsning?

Gustav Stråling, deltagare: Jag tycker det var en väldigt bra dag och tror det blev både reflektioner och tankeställare för många i branschen.

Karolina Hårsmar, Bondekompis: Att man ska hjälpa sig själv först innan man kan hjälpa alla andra och att tankens kraft är stark. Det gäller att bryta negativa tankar och mönster i tid, så att de inte växer sig för stora. Behöver man prata med någon kan man till exempel ringa LRFs bondekompisar. Det är viktigt att komma ihåg att alla går och bär på känslor av olika anledningar.

Per Wendler, omsorgsansvarig LRF Östergötland: Våra tankar har en förmåga att bygga något som är värre än vad det är. Vi behöver bli bättre på att identifiera "elefanten i rummet” och prioritera att göra roliga saker för att fylla på med energi.