Så gick det för Östergötlands motioner på riksförbundsstämman 

Jeanette Blackert är LRFs regionordförande i Östergötland och var en av länets fullmäktige när LRF höll riksförbundsstämma på Sånga-Säby utanför Stockholm. Här berättar hon om ett historiskt beslut för LRF och hur det gick för Östergötlands motioner. 

Östergötlands regionstämma beslutade att skicka fyra motioner för vidare diskussion och hantering på riksnivå. De handlar om markanvändning och minskad exploatering av produktiv åkermark, mufflonfår i hägn samt hållbara system för cirkulär ekonomi och stärkt jordhälsa.

Hur gick det för motionerna på stämman? 

- I stort gick det bra. Till exempel biföll stämman att införa en studie om efterlevnaden och konsekvenserna av Jönköping kommuns policy om tvingande kompensation i anspråkstagande av odlingsmark. 

Vilka sakfrågor debatterades mer under årets stämma? 

- Nu var tiden mogen att ta ett beslut om “skottpeng” på vildsvin, något vi haft uppe tidigare i Östergötland. Om några år kanske vi är redo att ta beslut om ett utfodringsförbud också, vilket jag gärna vill se. Gällande varg så fick vi igenom att i LRFs rovdjurspolicy skriva med en nollvision om rovdjursangrepp..  

Ett historiskt beslut stod på dagordningen – nya gemensamma stadgar för hela LRF. Berätta, hur gick det? 

- Tack vare ett gediget förarbete var alla överens och diskussion uteblev. Många har över tid haft möjlighet att ge inspel och tycka till, så beslutet togs enkelt.  

Vilka reflektioner vill du skicka med till medlemmarna? 

- Stämman gästades av vår landsbygdsminister Peter Kullgren. Det kändes hoppfullt att lyssna på honom, men det är dags att få se handling. Tiden börjar rinna ut för att bara prata. LRF gör ett stort arbete i Bryssel för att vara med och påverka EU-politiken och vi har flera svenskar i inflytelserika positioner. Det var otroligt roligt att vi på LRFs riksförbundsstämma var privilegierade att få en personlig videohälsning från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Det tror jag inte hon skickar till alla bondeorganisationers årsmöten.