Så gick det för LRF Jämtlands motioner

LRF Jämtlands regionstämma 2024; motionsgenomgång
Motionsgenomgång på LRF Jämtlands regionstämma där sju motioner behandlades.

På LRF Jämtlands regionstämma 2024 behandlades sju motioner varav tre av motionerna beslutades att skickas vidare till riksförbundsstämman senare i maj.

Förbud mot brytning av alunskiffer

Den första motionen behandlade brytningen av alunskiffer som aktualiserats i Jämtland, inte minst genom prospekteringen som pågår i Oviken. Motionären lyfte att LRF måste prioritera mineralfrågorna och kraftfullt driva ett påverkansarbete i syfte att förbjuda prospektering och brytning i alunskiffer, eftersom dagens minerallagstiftning inte är uppdaterad eller tillräckligt skyddande för varken närboende och markägare. Brytningen av alunskiffer påverkar de areella näringarnas förutsättningar och riskerar förorena dricksvatten för såväl djur som människor. Vidare yrkade motionären att LRF måste påverka politiken så att markägare får rätt till juridiskt ombud i hela processen fram till brytning, från undersökningstillstånd till markanvisning. Stämman beslutade att bifalla motionen och sända den vidare till riksförbundsstämman.
 

Angående vår syn på maten och varandra

Den andra motionen berörde den konferensanläggning som LRF äger utanför Stockholm, Sånga Säby. Motionären hade uppmärksammat att traditionell komjölk inte serverades på anläggningen, utan endast havremjölk och laktosfri komjölk. Motionären ansåg emellertid att detta inte klingar väl ur ett hållbarhetsperspektiv, som angavs vara anledningen. Motionären yrkade därför att LRFs hållbarhetsperspektiv ska utgå från medlemmarna och den svenska livsmedelsproduktionen, framför allt när LRF själva är de som serverar maten. Vidare yrkade motionären att såväl toleranter som intolerant mot diverse livsmedel ska behandlas likvärdigt, samt att regionstämman skickar en motion till riksförbundsstämman. Stämman beslutade att bifalla motionen och skicka den till förbundsstämman.

Nationellt mjölkstöd

Den tredje motionen handlade om det nationella mjölkstödets utformning. Det nuvarande stödet baseras på hur många kilo mjölk som levererats in till mejerierna, i stället för kilo EMC. Motionären ville att stödet ska betalas ut i per kilo EMC eftersom man på det viset tar hänsyn till fett och proteinnivåer, något som varierar beroende på utfodring och ras, och menade att det nuvarande systemet är orättvist och borde rättas till omgående. Styrelsen håller med motionären och föreslog att frågan skulle lyftas vidare till Norrlandsgruppen för vidare hantering, vilket också blev stämmans beslut.

Får endast används av LRF Mjölk. Foto: Ester Sorri

Fler bönder i Sverige

Den fjärde motionen handlar om hur flera bönder i Nederländerna måste avveckla sin näringsverksamhet för att minska kväveutsläpp nära känsliga naturområden. Många av dessa bönder vill fortsätta med sin livsmedelsproduktion men har svårt att hitta nya platser att etablera sig inom landet, samtidigt som mellan- och norra Sverige har goda förutsättningar för etablering av fler jordbruksföretag. Motionären yrkade därför att LRF ska kontakta LTO Netherland, vilket motsvarar LRF i Nederländerna, och visa på goda exempel på nederländska bönder som etablerat sig i Sverige genom att få in i artiklar i LTO:s egna facktidning.
 
Styrelsen föreslog att motionen skulle avslås, med anledning av att detta faller utanför ramen för LRFs arbete och istället borde drivas av regionen eller kommuner. Med det sagt ser styrelsen inga hinder eller motsättningar i att bönder flyttar in och etablerar sig här, alla är välkomna till LRF. Stämman beslutade att, i enlighet med styrelsens förslag, avslå motionen.

 
Rutiner Länsstyrelsen/lagändring kring rennäringslagen

Den femte motionen berör den ohållbara situation som fjällbönderna i Härjedalen befinner sig i på grund av det ökade antalet renar som uppehåller sig på mark där renbetesrätt saknas. Motionären vill att LRF ska verka för att belysa behovet av ändrade rutiner och vill ha konsekventa åtgärder från Länsstyrelsen i Jämtland vad gäller olovlig markanvändning av samebyar enligt Rennäringslag (1971:437) §71. Motionären yrkade också att Länsstyrelserna inte ska utgå från renlängderna som är lämnade av samebyarna eftersom det verktyget blir missvisande. Att Länsstyrelsen ska sänka det maximala antalet renar då betestillgången minskat och att de ska ha lägga lika stort fokus på djurskydd för rennäringen som för annan djuruppfödning.
Stämman beslutade att regionstyrelsen får i uppdrag att lyfta frågeställningarna och framföra problemen till Länsstyrelsen i Jämtlands län.

 
Fortsatt finansiering av lantbruket

I den näst sista motionen problematiserade motionären finansieringsutmaningarna inom framtiders lantbruk. Motionären menar att kapital måste skjutas till, utöver egenfinansiering, banklån, lån från tillväxtbolag och investeringsstöd, om vi ska kunna utveckla det svenska lantbruket. Motionären yrkade att LRF ska arbeta fram en handlingsplan och ta fram en finansieringsmodell för det framtida jordbruket. Motionären menade att detta är avgörande så att investeringar i ekonomibyggnader inte minskar framgent. Stämman beslutade att bifalla motionen, i enlighet med styrelsens förslag, och skicka den vidare till riksförbundsstämman.

  
LRFs ägande i Ludvig & Co

I den sista motionen lyftes frågan om Ludvig& Co, tidigare LRF Konsult. Motionären yrkade att LRF säljer sina kvarvarande aktier i Ludvig & Co eftersom verksamheten inte längre går i linje med medlemsnyttan. Riskkapitalbolaget Altor som nu är majoritetsägare av Ludvig & Co har valt att göra stora prishöjningar på små företag som är medlemmar hos LRF. Motionären vill även att riksstyrelsen arbetar fram en ny handlingsplan och modell för att bibehålla en rimlig årskostnad för ekonomiska tjänster till små företag i dom gröna näringarna. Stämman beslutar att bifalla motionen och låta den bli underlag för en motion till riksförbundsstämman.

Blommor maskiner