Rovdjursinformation med anledning av rovdjursangrepp

En ny rovdjurspolicy antogs 2013.

Två stora angrepp på får har nyligen inträffat i Tjällmotrakterna. Det är djupt beklagligt och oerhört tragiskt för drabbade djurägare. Det skapar även stor oro för övriga djurhållare i trakten och i länet. Måndagkvällen den 3 juni kallade LRF och Östgötalamm till medlemsmöte om rovdjur.

Under mötet informerade Länsstyrelsen om rovdjursförvaltningen och hur spelplanen ser ut nationellt och regionalt. I dagsläget berörs Östergötland av tre vargrevir; Långbogen, Fågelmossen och Tisaren, som vi delar med Örebro län. Senaste inventeringen verkar landa på att vi även har drygt sju stycken föryngringar av lo. 

Länsstyrelsen beskrev vad man bör tänka på vid ett eventuellt rovdjursangrepp. Ring genast journumret 010-223 55 45, så får du hjälp med det akuta skedet och besiktning. Täck över döda djur, men flytta dem inte. 

På mötet var rovdjursavvisande stängsel ett särskilt tema. Fårägaren Jonas Karlsson i Hällestad, som även är vice ordförande i Fåravelsförbundet, berättade om sina erfarenheter med rovdjursavvisande stängsel (RAS). 

 - Satsa på god kvalitét redan från början, det lönar sig i längden. Nät med fasta knutar innebär att det bara behövs en eltråd högst upp, och man kan då slippa den nedre tråden med omfattande röjningsbehov.

Bidraget för material har höjts till 58 kr per meter. Det går även att få ett lägre bidrag för att gradera upp befintliga staket om de är av god kvalité. Ring Länsstyrelsen för råd och ansökan. 

LRF informerade om skyddsjakt, § 28 i jaktförordningen och betonade även betydelsen att rapportera observationer till Scandobs. Observationerna är viktig information för att underbygga beslut om skyddsjakt.

- Om du tror att varg skrämt djur på bete, ring Länsstyrelsen så kan de undersöka om det är varg. Även det kan vara värdefull information i bedömningen av eventuell skyddsjakt, säger Anna Åman sakkunnig i skogs- och viltfrågor på LRFs regionkontor. 

Beslut om skyddsjakt 4 juni

LRF har påtalat att Länsstyrelsen bör ta beslut om skyddsjakt, då risken är stor för fler angrepp. Den 4 juni fattade Länsstyrelsen beslut om skyddsjakt efter en varg i delar av Motala kommun. Skyddsjakten får endast påbörjas i samråd med Länsstyrelsen och får först startas vid eller i direkt anslutning till ett nytt angrepp eller av Länsstyrelsen bedömd likvärdig händelse, till exempel observation av varg i inhägnad med tamdjur. För aktuell rovdjursinformation, klicka vidare till Länsstyrelsens webbplats.

Mer information och länkar

Läs även vår nyhet Betessläpp och rovdjur 

LRF anser att Länsstyrelsen ska besluta om skyddsjakt på eget initiativ. Om så inte sker och djurägare/berörd markägare vill ansöka själv finns ansökan om skyddsjakt HÄR.