RING! Så svarar vi
2025-04-10

De regionala sakkunniga hos LRF Väst finns för dig som medlem när du behöver stöd och vägledning kring frågor som rör skogs- och lantbruk. "Det är bara att lyfta luren och ringa oss så svarar vi" säger Janne Landström, regionalt sakkunnig.
Ibland sker saker som man inte har koll på. En granne gör intrång, en arrendator krånglar eller så kommer Länsstyrelsen och vill göra om din mark till ett reservat. Att som enskild person ha koll på alla lagar och regler är omöjligt. Det är därför som gruppen regionalt sakkunniga finns, de som kan guida dig i rätt riktning och ge stöd om och när det behövs.
– Vi vill att fler medlemmar ska ringa oss, säger Per Carlsson, regionalt sakkunnig jord och skog.
De små viktiga frågorna
LRF gör väldigt mycket när det kommer stora frågor såsom äganderätten och annat påverkansarbete som tar lång tid. Det är viktigt. Men viktiga är också de mindre frågorna, de som du som medlem ställs inför i vardagen när du utför ditt arbete på gården eller i skogen. Då är det bra att veta att du alltid kan nå LRF med din fundering. Oftast har vi svar, och har vi inte det lotsar vi vidare till den som vet.
– Ofta rör det sig om relativt enkla frågor som kan lösas med ett telefonsamtal och medlemmen kan fortsätta sitt arbete utan att behöva fundera mer, säger Jenny Nilsson, sakkunnig inom infrastruktur.
Några exempel på frågor LRF Västs sakkunniga hjälpt till att besvara de senaste åren.
- Kommunen tycker en maskinhall är bygglovspliktig, stämmer det?
- På hygge planterades 2013 granplantor med ett nytt snytbaggesskydd. (en liten papp-hylsa) Nu visar det sej att rötterna blir som en klump. Skogsägaren kan med lätthet dra i en gren, så faller hela trädet. Medlemmen övertygad om att det beror på plantskyddet.
- Medlem vill ha stöttning i möte med kommunen. Byggnation av tågstation och frågan är hur dagvattnet ska avledas.
- Behöver underhålla dike på grund av översvämning. Det finns ett dikningsföretag. Vad behöver jag göra, måste jag söka tillstånd?
- Nyss köpt jordbruksfastighet. Tänker plantera vinstockar. Många år av utgifter men inga inkomster. Lever på något annat jobb. Hur ska vi göra? Med momsen? Typ av företag?
- Frågor kring husbehovstäkt och hur man gör en anmälan till kommunen.
- En grannes träd har blåst ner och ligger över gränsen och ut i min åker. Är de mina? Får grannen åka på min mark för att ta hand om dem?
- Kommunen har lämnat förslag på beslut på tillståndsansökan inom vattenskyddsområde där både växtskydd och växtnäring inte medges tillstånd i primär skyddszon. Medlem önskar stöd i argumentation.
Tveka inte, ring oss!
Janne Landström, 070–321 21 55
regionalt sakkunnig: CAP, livsmedelsstrategi, vilt
Christer Jansson, 070–240 47 89
regionalt sakkunnig: Vattendirektiv, vattenskydd, markavvattning, vattenlagstiftning
Jenny Nilsson, 070–629 15 70
regionalt sakkunnig: Infrastruktur (främjande/intrång) energi, hållbarhet
Kajsa Edbom, 079-066 08 07
regionalt sakkunnig: myndighetsutövning, vattenskydd, nordiska näringsrekommendationer,
småskalig livsmedelsförädling
Martina Philip, 076–110 05 96
regionalt sakkunnig: PBL, allemansrätt, biotopskydd, skydd av natur
Per Carlsson, 070-991 34 31
regionalt sakkunnig jord och skog