Regler och konkurrenskraft - krönika av Per-Göran Sigfridsson, ledamot LRF Sydost

Krönikabild PG

Jag skulle vilja orda lite om utmaningen med regler för företagande inom EU och hur de påverkar konkurrenskraften för svenska företagare, samt LRFs roll i att hantera och påverka regler.

Regler är viktiga för att företagare ska veta vad som gäller och kunna konkurrera på lika villkor. EU-regler kan ibland vara komplicerade, men min uppfattning är, att samarbetet inom EU bidrar ändå till att stärka vår konkurrenskraft. Genom att arbeta tillsammans kan vi skapa bättre förutsättningar på marknaden.

Beslut om nya lagar och mål i EU fattas av kommissionen, parlamentet och ministerrådet, men det är medlemsländerna som ska genomföra dem. Detta innebär att reglerna ibland kan vara svåra att följa för vissa länder, särskilt om de påverkar konkurrenskraften negativt eller går emot landets egna mål. Därför ansöker vissa länder om undantag för att bättre anpassa reglerna till sina förhållanden. Det vill säga reglerna gäller, nästan...

I Sverige fattar riksdagen ibland beslut baserade på EU-regler, men även utifrån egna behov. Därefter utvecklar myndigheter föreskrifter för hur reglerna ska följas. Ibland strävar Sverige efter att vara ”i framkant”, ” att göra lite mer”, vilket kan innebära strängare regler än i andra länder. Detta påverkar konkurrenskraften för svenska företag – ibland positivt, men oftast negativt.

För en organisation som LRF är det avgörande att följa vad som sker på olika nivåer: EU, nationellt och regionalt. Ett exempel är hur en länsstyrelse kan tolka ett EU-beslut på ett sätt som får särskilda konsekvenser regionalt. Genom LRFs närvaro i Bryssel kan vi försöka påverka reglerna för att undvika onödiga hinder för företagen.

Trots att politiker ofta pratar om att förenkla reglerna för att göra det lättare för företag, ser vi sällan verkliga resultat. Att ta bort regler kan vara svårt att försvara politiskt, vilket gör att många regler blir kvar. Det är därför viktigt att politiker blir bättre på att utmana regelverket för att minska regelbördan.

Med dagens snabba förändringar i teknik, politiska prioriteringar och marknadsförutsättningar kan det vara svårt för regler att hålla jämna steg. I dessa tider behöver vi tänka på vilka regler som verkligen behövs. Kanske kan vi också testa om regler fungerar i kristider för att säkerställa att de är relevanta och hållbara.

Sammanfattningsvis behöver vi regler som är flexibla och anpassade för framtiden. Eftersom företagare ofta inte har tid att själva följa alla förändringar, är ett starkt LRF viktigt. LRF kan identifiera risker och verka för regler som stödjer företagens utveckling och stärker deras konkurrenskraft.

Per-Göran Sigfridsson, ledamot LRF Sydost