Regionstämman i Västerbotten lyfter vikten av att inte splittra EU
2024-03-20
Årets tema för LRF Västerbottens regionstämma i Umeå var ”EU-valet och LRF:s påverkan i Bryssel”. Ett tema som satte prägel på stämman och avspeglade sig i både pristagare och stämmotal. Fem motioner behandlades på stämman och nytt stadgeförslag röstades fram.
LRF Västerbottens regionstämma 2024 hölls på Clarion Hotell i Umeå, den 20 mars där 64 fullmäktige deltog. Lotta Folkesson, regionordförande för LRF Västerbotten, inledde stämman i en allvarstämd ton. Hon pratade om det gångna året som varit mycket tungt för länets lantbrukare.
– Vad kan vi säga om verksamhetsåret som vi lägger bakom oss? Kortfattat, ett skit-år. Hög inflation, ränteökningar, krig i Europa, en ny CAP-strategi med mer åtaganden och mindre pengar. En torr försommar, och en regnig högsommar. Ett dystert rekord i antal omsorgsärenden. Året har minst sagt varit fullt av utmaningar. Och vi fortsätter utmanas. Många har åsikter om våra näringar och vad som är bäst för klimat och miljö. Men vi visar ständigt att vi kan anpassa oss när tiden förändras. Vi vet hur jorden och skogen ska brukas, och vi kan ta ansvar. Men vi behöver inte mer regleringar, vi behöver ägna oss åt att vara bönder – inte byråkrater, sade Lotta.
Lotta lyfte också framgångarna med den nu pågående skogsutredningen, där LRF hoppas på regelförenklingar för framtidens skogsbruk. Hon lyfte också hur lantbrukare nu har möjligheten att påverka länsstyrelsernas beredskapsarbete för att stärka livsmedelsproduktionen, ytterligare ett område där våra näringar får chansen att flytta fram. Ju fler vi blir, desto starkare blir vi. Vi ska samla kraften för ägande- och brukanderätten och föra vår talan själv. Vi vet att vi kan leverera mat i både freds- och kristid, bara vi får förutsättningarna. Tillsammans gör vi skillnad.
Gästtalare från Bryssel
Gästtalare till årets regionstämma var Ingrid Rydberg, chef för LRF:s Brysselkontor. Hon talade om hur viktig EU är för Europa och Sverige, inte minst för de gröna näringarna.
– EU är vår gemensamma plattform där vi tillsammans löser de stora utmaningarna och ser till att behålla freden och en god ekonomi. Men EU gör inte sig själv, det är vad vi gör det till. EU-valet som går av stapeln i vår är det viktigaste valet någonsin, för många krafter utifrån har att vinna på att vi söndrar EU. Att vi splittrar oss, gynnar oss inte. Gå därför och rösta, och rösta för en gemensam framtid, sade Ingrid.
Ingrid berättade om hur LRFs påverkansarbete ser ut i Bryssel, och hur den innevarande mandatperioden varit drabbad av många kriser. Samtidigt har vi kunnat se hur det politiska maskineriet fungerat, och hur vi tillsammans med våra 27 medlemsstater löst problemen. LRF gör avtryck i det arbetet som sker i EU och vi gör skillnad i de övergripande besluten som fattas.
– Det är oerhört viktigt att vi är på plats i dessa beslutsprocesser. Där kan vi samarbeta med andra bondekårer och se till att Sverige inför regelkraven på rätt sätt här hemma. När vi är på plats kan vi också rådfråga och hitta allianser hos de andra bondekårerna, och utan vårt medlemskap i Copa Cogeca hade vi aldrig haft det inflytande vi har idag. Det vi uppnår nu, hade vi aldrig uppnått om vi stod utanför samarbetet.
Vi vill inte ha ett söndrat EU, det ligger enbart i Putins intresse och skulle missgynna oss alla. Det är otroligt viktigt att vi att vi går och röstar och lägger en röst som motverkar splittring av vår gemensamma union, avslutade Ingrid.
Motioner
Under stämman behandlades fem motioner som inkommit från lokalavdelningarna. Stämman beslutade att skicka vidare två motioner till LRFs riksförbundsstämma, varav den förta handlade om telenätet och den dåliga uppkopplingen för telefonsamtal i Västerbotten. Den andra motionen som skickas vidare från Västerbottens stämma är den som handlar om regelbörda och bristen på konkreta mål i livsmedelsstrategin, där målen inom ökad livsmedelsproduktion bör få en särställning jämte andra mål.
Läs mer om motionerna här.
Lotta Folkesson, omvald till ordförande
Mandattiden för Lotta Folkesson, Vännäs, gick ut detta år och hon fick åter igen förnyat förtroende till ordförandeposten. Likaså löpte Ida Oderstål, Vilhelmina, och Stefan Lindgren, Vännäs, mandatperioder ut och dessa valdes ånyo på två år. Övriga med ett år kvar i styrelsen är Andreas Bergmark, Vallen, Simon Holmlund, Tvärålund och Frank Willinger, Tavelsjö. Frida Dahlberg, Laxbacken, ordförande LRF Ungdomen Västerbotten är adjungerad ledamot i styrelsen.
Andreas Bergmark, mottagare av LRFs gröna hjärta
Under stämman delade Lotta och regionstyrelsen ut det hedersamma utmärkelsen Gröna hjärtat, som tilldelas den som gjort en förtjänstfull insats. I sitt tal till Andreas tog Lotta tillfället att rikta ett varmt och hjärtligt tack för den extraordinära insats han gjort under året i svåra omsorgsärenden.
– Din hängivenhet, engagemang och medkänsla har gjort en djupgående skillnad i människors liv och har visat vad verklig omsorg och empati innebär. Du har varit en sann förebild genom ditt outtröttliga arbete för att hjälpa och stödja dem som behöver det som mest. Ditt mod, din envishet och din medmänsklighet har inspirerat och berört så många människor, och din betydelsefulla insats kommer att bli ihågkommen långt bortom dagens händelser, sade Lotta.
Andreas handlingar har inte bara lindrat lidande och gett tröst, utan också visat oss alla vikten av att vara närvarande för varandra i tider av prövning. LRF Västerbotten är djupt tacksamma för allt han har gjort och är glada att ha honom som en del i regionstyrelsen.
– Tack så mycket, vilken överraskning. Jag brinner för omsorgsarbetet, det är något av det viktigaste vi gör. Vi har haft ett utmanande 2023 och dessvärre ser det också ut att fortsätta 2024. Men Vi är duktiga på att hjälpa varandra, vi är unika som bransch och stämmer upp, sade en berörd Andreas.
Beslut om ändring av stadgarna
Som en del av arbetet inom ramen för ”Framtidens folkrörelse” lade styrelsen för LRF Västerbotten fram förslag om stadgeändringar på tre områden, varav alla bifölls av stämman. Det första innebar en förändring om formatet på regionstämmorna. Tidigare har stadgarna inte reglerat hur en regionstämma skall hållas, vilket har inneburit att regionstämmorna ska hållas fysiskt. Regionstyrelsens ändringsförslag innebar att styrelsen kan besluta att såväl ordinarie som extra regionstämma kan hållas digitalt.
Det andra ändringsförslaget handlade om hur kallelsen vid en extrastämma skall se ut. Tidigare har stadgarna tillåtit att kallelsen inte behöver gå ut enligt samma regler som en ordinarie stämma, men nu gäller samma reglering för kallelse oavsett om stämman är ordinarie eller extrainsatt. Det sista ändringsförslaget handlade om att stadgar kan ändras både vid en ordinarie stämma och vid en extrastämma, i stället för endast vid ordinarie stämmor.
Ungdomsstipendiet
I samband med stämman delar LRF Ungdomen i Västerbotten ut det förtjänstfulla Ungdomsstipendiet, som i år gick till Rickard Persson, Hörnsjö. Med stor drivkraft och hårt arbete har Rickard utvecklat sitt företag genom nyodling samt om- och tillbyggnationer. Med sitt positiva synsätt och sin stora framtidstro är han mer än bara en god ambassadör för branschen. Det gör honom till en värdig mottagare av Västerbottens ungdomsstipendium.
Kulturstipendiet 2024
Årets Kulturstipendium går till Vindelns hembygdsförening, som drivit projektet ”Barnens hembygdsgård” vars syfte varit att levandegöra de gamla levnadsmiljöerna, och ge barn inblick i hur det var att leva förr.
Vindelns hembygdsförening tilldelas ett stipendium på 5 000 kronor med följande motivering: I en tid då samhället och jordbruket hamnat allt längre från varandra, är det viktigt att vi blir påmind om vår historia – något Vindelns hembygdsförening gjort genom att inte minst belysa kons betydelse. Konstverket Gullmor, kon i trä, visar hur viktig kon varit för Västerbottens historia, och fört livet med kon närmare dagens barn. Vi hoppas verkligen att våra kor inte ska sluta på ett museum, men det har visat sig att det finns ett undantag, nämligen fjällkon Gullmor. Årets kulturstipendium tilldelas Vindelns hembygdsförening.
Silvernålar
Enligt tradition delades årets Silvernålar ut. Silvernålen är LRFs hedersutmärkelse som delas ut till engagerade förtroendevalda eller tjänstemän som nedlagt ett gediget arbete inom LRF och/eller föreningarna och därigenom gagnat jord och skogsbrukets utveckling. I år tilldelades Silvernålen till hela fyra personer i Västerbotten. De tilldelade är
Kenneth Åström, Gubböle, Ingrid Lindgren, Örträsk, Staffan Östman, Dorotea, och Andreas Thavelin, Bäckliden.
Årets kommungrupp
Utmärkelsen Årets kommungrupp delades också ut under stämman. LRF Västerbottens regionstyrelse hade äran att dela ut utmärkelsen till Åseles kommungrupp, och därmed också tilldela dem priset om 5 000 kronor med följande motivering: "Åsele kommungrupp har under året utmärkt sig på flera sätt. På ett föredömligt sätt har de engagerat sig för att hela kommunen ska leva, inte minst i deras opinionsbildning mot att stoppa nedläggningen av Fredrikas servicehus Duvan. Åsele kommungrupp har arbetat för att etablera god dialog med kommunen som också gett avtryck i de kommunala prioriteringarna, där en av framgångarna blivit att inventera av tomma hus, för att underlätta för inflyttning till landsbygden. Kommungruppen har även arrangerat en uppskattad studieresa för medlemmarna. Åsele kommungrupp är väl värd utmärkelsen Årets kommungrupp.”
Årets lokalavdelning
LRF Västerbottens regionstyrelse hade också äran att uppmärksamma årets lokalavdelning, vilket i år gick till Lyckselebygdens LRF-avdelning med följande motivering:
”Under många år har Lycksele lokalavdelning arbetat gemensamt med Lycksele kommun för att främja de gröna näringarna. Detta arbete har bland annat resulterat i ett projekt med kommunkossor, kallat ko-på-rot. Likaså har satsningar genomförts för att öka medvetenheten hos skolungdomar och allmänheten genom projekt som "Jord till skog" samt öppna gårdar där man fått möjlighet till gårdsbesök. För ett berömvärt arbete tilldelas därför priset för årets Lokalavdelning till Lyckselebygdens Lokalavdelning.”