Regionstämma på Furuparken
2024-03-18
Årets tema för LRF Jämtlands regionstämma i Östersund var ”Framtiden är grön”. Ett tema som satte prägel på stämman och avspeglade sig i både pristagare och stämmotal. Sju motioner behandlades på stämman och nytt stadgeförslag röstades fram.
LRF Jämtlands regionstämma 2024 hölls på Furuparken i Torvalla, Östersund, den 18 mars där 56 fullmäktige deltog. Lars Ahlin, regionordförande för LRF Jämtland, inledde stämman genom att tala om de gröna näringarnas utmaningar och möjligheter, både lokalt och på nationell nivå. Inte minst lyfte Lars den lagstiftning och politiska inställning som påverkar skogs- och jordbruket. Medan många är positiva till svenskproducerad mat och hus som byggs i trä, är det lika många som vill göra det svårare för de gröna näringarna att verka på ett lönsamt sätt.
–Träbyggande och skogsbruk hänger ihop, det är självklart för oss men inte för alla. Därför blir det vårt jobb att förklara hur det hänger ihop, och vilka förutsättningar som vi behöver. Såväl matproduktion som trävaror och grönt bränsle måste öka för att vi ska klara klimatomställningen, sade Lars.
Just nu arbetar LRF Jämtland aktivt med flera frågor. Flera politiska utredningar pågår där styrelsen följer och försöker påverka utvecklingen, såsom Renmarksutredningen, de olika skogsutredningarna, och inte minst artskyddsförordningen som blivit aktuell genom de uppmärksammande hackspettarna.
– Det är faktiskt inte hackspettarna som är problemet, vi har inte något emot dem alls. Det handlar om hur man använder sig av artskyddsförordningen, applicerar regler på ett sätt som inte var tänkt när lagen stiftades. Det är inte heller första gången som lagar får en annan effekt än vad som var dess syfte, vi har sett det med nyckelbiotoperna och vi ser det nu. Det är lagstiftning som i grunden är bra men där tillämpningen blir fel.
Lars lyfte också vikten av lönsamhet för att kunna fortsätta driva företag inom de gröna näringarna, och sympatiserade med bönder som nu demonstrerar runt om i Europa. Även här i Sverige berörs en bonde av över 650 regler, en regelbörda som måste halveras om vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion och få en bättre lönsamhet. Slutligen välkomnade också Lars Sveriges medlemskap i Nato, ett samarbete som kommer stärka landets trygghet och öka vårt samarbete med Norge, inte mist genom de viktiga korridorerna mellan Jämtland och Trønderlag som förhoppningsvis innebär infrastrukturella satsningar i länet som också kommer gynna de gröna näringarna.
Marcus Söderlind besökte stämman
Gästtalare till årets regionstämma var Marcus Söderlind från LRF riksförbundsstyrelse, tillika ordförande för LRF Trädgård. Marcus talade om möjligheterna inom frilands- och växthusodling, och hur trädgårdsprodukter är en stor affärsmöjlighet. Till trädgårdsprodukter räknas såväl livsmedel som växter, och det finns goda möjligheter att etablera sig på marknaden. Trädgårdsodling och matlagning är nämligen det främsta fritidsintresset hos den svenska befolkningen, och de konsumerar en mängd trädgårdsprodukter som skulle kunna vara svenskproducerade i betydligt större utsträckning.
– Det finns affärsmöjligheter runt hörnet, det gäller bara att ta vara på den. Det samma gäller med grönsaker och bärodling, sade Marcus.
Man ska inte heller glömma att överväg möjligheterna att själv sälja sina plantor, bär eller grönsaker direkt från gården. Marcus berättade också om hur man, genom samarbete, kan hitta smarta lösningar för uppvärmning och el till sin odling. Han själv har samarbete med sin granne, som i sin tur är konventionell nötköttsproducent. De rötar grannens gödsel i en biogasanläggning och värmer genom denna värmer sitt växthus.
– I vår lilla by har vi alltså skapat arbetstillfällen, eftersom det behövs folk till växthuset, och dessutom luktar det inte gödsel i byn. Det gäller att se samarbetsmöjligheterna, att gå samman. Jag tror att vi missar många chanser, när vi inte se samarbetsmöjligheterna. Ofta samarbetar man bara med de som gör exakt samma sak som oss, men det är bra att också tänka utanför boxen om man vill skapa något nytt, fortsatte Marcus.
Tre motioner gick vidare till riksförbundsstämman
Under stämman behandlades de sju motioner som inkommit från lokalavdelningarna. Mest utrymme tog motionen som handlade om brytning i alunskiffer, en fråga som blivit allt mer aktuell i takt med att fler utländska bolag nu prospekterar i, bland annat, Oviken. Stämman beslutade att skicka vidare tre motioner till riksförbundsstämman och en skrivelse till riksförbundsstyrelsen.
Läs mer om motionerna här.
Lars Ahlin, omvald till ordförande
Lars Ahlin, Åkeräng, fick förnyat förtroende som ordförande i LRF Jämtlands regionstyrelse. Likaså valdes Nils Björid, Frösön, Malin Karlsson, Ås, och Johan Vikström, Gällö, åter om på två år då deras innevarande mandatperiod löpte ut i år. De som fortfarande har ett år kvar i styrelsen är Ellika Nilsson, Ljusnedal, Emelie Olsson, Frostviken och Richard Åström, Sveg.
Beslut om ändring av stadgarna
Som en del av arbetet inom ramen för ”Framtidens folkrörelse” la styrelsen för LRF Jämtland fram förslag om stadgeändringar på tre områden, varav alla bifölls av stämman.
Det första innebar en förändring om formatet på regionstämmorna. Tidigare har stadgarna inte reglerat hur en regionstämma skall hållas, vilket har inneburit att regionstämmorna ska hållas fysiskt. Regionstyrelsens ändringsförslag innebar att styrelsen kan besluta att såväl ordinarie som extra regionstämma kan hållas digitalt.
Det andra ändringsförslaget handlade om hur kallelsen vid en extrastämma skall se ut. Tidigare har stadgarna tillåtit att kallelsen inte behöver gå ut enligt samma regler som en ordinarie stämma, men nu gäller samma reglering för kallelse oavsett om stämman är ordinarie eller extrainsatt. Det sista ändringsförslaget handlade om att stadgar kan ändras både vid en ordinarie stämma och vid en extrastämma, i stället för endast vid ordinarie stämmor.
Ung Växtkraft 2024
Under stämman väcktes det återigen liv i priset Ung Växtkraft, som i år gick till Agnes Jörgensen, Nälden. Agnes är den nya generationen Jörgensen på gården Slåtte Naturbeteskött utanför Krokom, och är en mycket god förebild för nästa generations bönder. På sin gård driver hon ekologisk nötköttsproduktion med fokus på hållbarhet och kvalité. Agnes Jörgensen är också en god nätverkare med både lokala och internationella kontakter, som bland annat gett henne utrymme att tala inför FN där hon spred ett starkt budskap om klimatnytta, djurvälfärd och biologisk mångfald. Gårdens affärsidé och Agnes engagemang skapar många ringar på vattnet och inspirerar fler företag att växa och utvecklas.
Årets Ung Växtkraft delas ut tillsammans med Länsförsäkringar Jämtland med en prispott på 10 000 kronor.
Läs mer om Agnes här.
Silvernålar
Enligt tradition delades årets Silvernålar ut under regionstämmorna. Silvernålen är LRFs hedersutmärkelse som delas ut till engagerade förtroendevalda eller tjänstemän som nedlagt ett gediget arbete inom LRF och/eller föreningarna och därigenom gagnat jord och skogsbrukets utveckling. I år tilldelades Silvernålen till Elisabet Grenholm, Dvärsätt, och Helena Eriksson, Aspåsnäset.
Elisabet Grenholm har sedan unga år varit en driven och engagerad kraft för LRF Jämtland. Hon har varit aktiv i Rödöns lokalavdelning och deltagit i flera av LRFs projekt, bland annat har hon tagit emot LSS-personer på den egna gården genom projektet Grön Omsorg. Elisabets engagemang och goda ambassadörskap för jorden och skogen är föredömligt.
Likaså har Helena Eriksson varit en av drivkrafterna som gjort stort avtryck i Rödöns lokalavdelning. Helenas lokala engagemang resulterade också i den årligen återkommande, och populära, Husdjursdagen. Helena är en sann eldsjäl och en värdig mottagare av Silvernålen.
Årets lokalavdelning
LRF Jämtlands regionstyrelse hade också äran att uppmärksamma årets lokalavdelning, vilket i år gick till Offerdal. Lokalavdelningen har, år efter år, visat på en imponerande verksamhet. Styrelsen arbetar målmedvetet och engagerat för att synliggöra LRF i hela Offerdalsbygden med en bredd av aktiviteter. Lokalavdelningen har till exempel genomfört en kväll om vattenrätt och dikning, informationskväll om EU-stöd, studiebeök på Jämtkrafts värmekraftverk i Lugnvik, öppen trädgård och den traditionella träffen med julgröt. Lokalavdelningen är en viktig mötesplats för både gemytliga samtal och heta diskussioner. Offerdals lokalavdelning är därför ett gott exempel på en avdelning som lockar och engagerar medlemmar såväl som allmänheten, och verkligen lever upp till devisen ”ett LRF för alla”.