Region Värmland satsar på svenskproducerad mat i offentliga kök

personer i vita skyddskläder och mössor i ett varulager
Foto: Kajsa Edbom.

Monica Thörner, vice ordförande och Erik Forsberg, ordförande från LRF Värmland träffade Maria Ohlqvist, koststrateg på Region Värmland, för att diskutera hur regionen arbetar med offentliga måltider. Fokus låg på att förstå de politiska direktiven och trenderna inom offentliga kök.

Nästan en miljon portioner årligen

Varje år tillagas nästan en miljon portioner av Region Värmlands måltidsmedarbetare. Med nära kontakt med upphandling sker ett gediget arbete för att förse patienter, kunder inom vård och omsorg samt medarbetare med mat varje dag året om.

Politiska trender och direktiv

Maria Ohlqvist har varit engagerad inom offentliga köket i många år och berättar om de politiska viljeyttringarna, eller trenderna, som har präglat offentliga köket de senaste åren. Var fjärde år, vid varje mandatperiod, kommer nya direktiv att förhålla sig till.

Fokus på närproducerat och ekologiskt

År 2012 började man prata om närproducerat, framför allt kött, potatis och morötter. Det var också då man introducerade konceptet om ekologiska råvaror i köket. Diskussionen om ekologiska råvaror fick allt större genomslag och år 2016 blev det den viktigaste politiska beställningen vid upphandling.

Effektivisering av transporter

År 2020 handlade det mer om transporter. Man hade då fått upp ögonen för oeffektiva transporter inom offentliga kökets regi, vilket skulle effektiviseras.

Nya prioriteringar för 2024

De nya politiska prioriteringarna för 2024 sätter ekonomin i centrum. Man har också minskat de ekologiska varorna till förmån för svenskproducerat, såsom svenskt kött och spannmål i pasta och bröd, samt bytt ut sojaprodukter mot baljväxter.

Utmaningar och önskemål

På frågan från Monica Thörner om vad som saknas och vad de skulle vilja se mer av från LRFs medlemmar för att ytterligare öka andelen svensk och närproducerat, svarade Maria att leverantörerna behöver bli bättre på att märka ut sina svenska råvaror i systemet. Det saknas framför alltmer skalade och hackade grönsaker som lök, strimlad vitkål och morötter, samt köttfärs och grytbitar i större förpackningar än 1 kg, sylt i portionsförpackningar och bär i större förpackningar.

Upphandlingens roll

Vad som styr vad som till sist hamnar på tallriken är hur upphandlingen jobbar och hur väl denna lyckas matcha den politiska beställningen. Det är en snårskog av lagstiftning som styr vad man kan fråga efter i en upphandling. I dagsläget är andelen svenska livsmedel 72 %, svensk råvara av kött och kyckling 95 %, ekologiska livsmedel 29 % och närproducerade livsmedel 20 %. 

Tack vare en engagerad koststrateg och stöttande kollegor på upphandling visar att trägen vinner, och det går att jobba med stor andel svenskproducerat i det offentliga köket.



Kajsa Edbom 
regionalt sakkunnig LRF Väst
kajsa.edbom@lrf.se  
079-066 08 07