Regeringen satsar stort på biogas

Jennifer Botos

Regeringen presenterade den 19 september en betydande förstärkning av stödet för biogasproduktion. I budgeten för 2025 avsätts 100 miljoner kronor, med ytterligare 150 miljoner år 2026 och 400 miljoner år 2027. Satsningen syftar till att främja produktionen av biogas i Sverige.

Fokus på gödselbaserad biogas

Stödet är fördelat på tre områden: produktion från gödsel, uppgradering av gas och förvätskning. Även om medlen inte är specifikt öronmärkta för gödselbaserad biogas, har regeringen signalerat ett tydligt fokus på detta i sina uttalanden. Statsministern nämnde "biogas på gård" som en viktig satsning vid riksmötets öppnande , vilket ses som en indikation på en politisk prioritering för att öka produktionen av biogas från gödsel.

Skattebefrielse under granskning av EU

En annan central fråga är skattebefrielsen för biogas, som för närvarande granskas av EU-kommissionen. Denna skattebefrielse har varit avgörande för att hålla biogasens konkurrenskraft uppe. Utan den riskerar biogasen att tappa mark gentemot andra energikällor. Den svenska biogasanvändningen minskade med 7 procent under 2023, vilket kan kopplas till osäkerheten kring skattebefrielsen.

- Vi följer noga EU-kommissionens utredning och hoppas på ett snabbt beslut som gynnar biogasproduktionen, säger Jennifer Botos, näringspolitisk analytiker på LRF.