Regeringen måste höja bemyndiganderamen för Klimatklivet
2024-11-11
Den 19 september presenterade regeringen att Klimatklivet skulle förlängas och utökas. De positiva effekterna av detta riskerar dock att utebli till följd av den snäva ramen. LRF kräver tillsammans med representanter för Arla, Lantmännen och Energigas Sverige att ramen höjs för klimatklivet.
Regeringen har nyligen beslutat att förlänga Klimatklivet, en av Sveriges mest betydelsefulla klimatsatsningar. Klimatklivet har varit avgörande för flera sektorer, särskilt lantbruket, och har hjälpt företag att ställa om och göra viktiga investeringar för en hållbar framtid. Inför 2025 sänktes dock bemyndiganderamen från 6,5 mdkr för perioden 2025–2028 till 4,6 mdkr för perioden 2026–2030.Det begränsar hur många nya projekt som kan beviljas stöd.
Brevet till regeringen har undertecknas av:
Palle Borgström, Ordförande LRF Lantbrukarnas Riksförbund
Cecilia Kocken, VD, Arla
Per Arfvidsson, vice VD, Lantmännen
Maria Malmkvist, VD Energigas Sverige
Undertecknarna av brevet uppmanar regeringen att bemyndiganderamen måste höjas med 2 miljarder som speglar företagens investeringsvilja och ambitioner, och som säkerställer att anslagen utnyttjas. Flexibiliteten måste återinföras för företag som har satsat mycket tid och resurser i framtidsprojekt.
Den minskade bemyndiganderamen har skapat oro och missvisande förväntningar hos företag som söker investeringsmedel. Begränsningen i antalet nya beslut har redan lett till att Naturvårdsverket dragit in en planerad utlysning i början av november. Detta riskerar att minska företagens investeringsvilja och förtroendet för statliga investeringsstöd.
I brevet uttrycks att företag och samhälle inte har tid att vänta på att bemyndiganderamen ska frigöras för att fler projekt ska få beslut. Pågående projekt kan också påverkas negativt av den begränsade bemyndiganderamen, då projekt kan behöva förlänga sina sluttider på grund av omvärldsfaktorer och förskjutna projektplaner. Flexibiliteten i Klimatklivet begränsas starkt av den minskade bemyndiganderamen, vilket innebär stora risker för både pågående och kommande projekt.