Regelvandring på Gunnaröds gård: Dialog, samarbete och förståelse i fokus

Regelvandring Gunnaröds gård

Torsdagen den 13 februari samlades ett 80-tal deltagare, inklusive representanter från Länsstyrelsen Skåne, Gård och djurhälsan och flera skånska kommuner på Gunnaröds gård i Stockamöllan för en så kallad regelsafari. Evenemanget var ett samarrangemang mellan LRF Skåne och Länsstyrelsen Skåne, och syftet var att skapa en bättre dialog kring de regler och lagar som påverkar lantbruket samt att hitta vägar för ökad samverkan mellan företagare och myndigheter.

Gården och dess verksamhet

Gunnaröds gård drivs av Carina och Alvar Sonesson, som är tredje generationens lantbrukare. De har varit på gården i 31 år och driver en verksamhet med 130 mjölkande kor och tre mjölkrobotar, med målet att nå 150 mjölkande djur. Gården omfattar 300 hektar, där bland annat vall och höstvete odlas, och allt foder produceras för den egna djurhållningen.

Regler och samverkan - en utmaning för lantbruket

Maria Hofvendahl Svensson, ordförande för LRF Skåne, inledde dagen med att betona vikten av att förenkla regelverk och minska administrationen för lantbrukare:

– Det är första gången vi har en regelvandring i Skåne, och det är fantastiskt att se engagemanget för de här frågorna. Antalet regler och lagar har ökat lavinartat, och lantbrukare beklagar sig över den omfattande administrationen. Samtidigt vill vi ha en ökad livsmedelsproduktion i Sverige, och då behöver vi kontroller – därför är det viktigt att vi är här idag.

Malin Körnell, enhetschef på Länsstyrelsen Skåne underströk att regelverken ofta handlar om relationer:

– Vi är här på en regelvandring och vi ser att det finns ett stort behov av att förstå regler och hur vi kan arbeta tillsammans för att skapa synergier. Det handlar mycket om relationer och om att bemöta varandra på ett respektfullt sätt.

Hon ställde också frågan till deltagarna: "Vem har upplevt ett dåligt bemötande?" Flera höll med om att det är en viktig aspekt i mötet mellan myndigheter och lantbrukare.

Rädslan för kontroller - hur kan den minska?

En av dagens stora diskussioner kretsade kring hur kontroller upplevs och hur de kan genomföras på ett bättre sätt.

”Man är ju orolig även om man vet att man har gjort rätt”, säger en av lantbrukarna som deltog.

En rådgivare betonade att det måste vara tydligt vad som förväntas av lantbrukaren:

– Protokollen ska helst inte vara skrivna i lagtext, då är det ingen som förstår vad lantbrukaren förväntas göra. Det måste gå att förstå, så många har kommit en bit med att bli tydligare i vad man ska åtgärda. Lagtexten kan man ha med, men det kan stå med längre ner i protokollen.

Carina Sonesson, ägare av gården, menade att relationer är nyckeln:

– Ju fler gånger man träffar inspektörer och myndighetspersoner, desto bättre relation och då blir samtalet mycket bra och det blir en dialog.

Henrik Gustavsson arbetar på Länsstyrelsen i Skåne. Han menar att dagen gav en bättre förståelse för lantbrukarens vardag:

– Det är intressant att mötas och dela perspektiv. Jag tror många går härifrån med en större insikt i hur andra påverkas av regelverken och att många saker påverkar möjligheterna till förenkling.

Ett konkret förslag under dagen var att införa samarbetspiloter – personer som kan fungera som brobyggare mellan myndigheter men även mellan lantbrukare och myndigheter. Linda Rick, miljöinspektör i Åstorps kommun, beskrev idén:

– Jag ser gärna någon form av samarbetspilot för att effektivisera myndighetskontrollen. Om man kan bilda en grupp med personer från olika myndigheter så kan man se vilka beröringspunkterna är och tillsammans prata om hur vi kan effektivisera processen för lantbrukarna. Det måste finnas tydliga kanaler för den typen av samverkan, och en samarbetspilot skulle kunna effektivisera processen.

En uppskattad dag

Dagen avslutades av Hans Ramel, ledamot i LRF:s riksförbundsstyrelse, som berättade om hur LRF arbetar i Bryssel med lantbrukets frågor på EU-nivå.

Carina Sonesson var nöjd:

– Det har varit väldigt lyckat. Jag pratade med en deltagare som hade rest väldigt långt för att komma just hit, till den här dagen. Och jag blev förvånad när personen bestämt sa att det definitivt var värt det. Det gjorde mig glad, och det är positivt att få ha folk här och träffa så många engagerade personer!

Regelvandring Gunnaröds gård
Henrik Gustavsson arbetar på Länsstyrelsen i Skåne.
Regelvandring Gunnaröds gård
Linda Rick arbetar som miljöinspektör i Åstorps kommun.
Regelvandring Gunnaröds gård
Carina och Alvar Sonesson, ägarna till gården, var mycket nöjda med dagen.
Regelvandring Gunnaröds gård
Regelvandringen bestod av flera stationer där deltagarna fick lyssna och diskutera regler som är specifika för platsen de befinner sig på.
Regelvandring Gunnaröds gård
En av stationerna låg inne i före detta gårdsbutiken.