Regelkrockar skapar osäker framtid för mjölkbönder

Ulrika Åkesson, hållbarhetsexpert på LRF Mjölk.

EU:s avskogningsförordning, som träder i kraft vid årsskiftet och EU:s lag för naturrestaurering krockar med varandra. Det skapar en osäker framtid för mjölkföretagarna.

Ulrika Åkesson, hållbarhetsexpert på LRF Mjölk. Vad är det som händer just nu på regelområdet? 

Regeringens utredning för att anpassa svensk rätt till EU:s avskogningsförordning försöker mildra effekterna men når långt ifrån fram hela vägen. 

Vad är egentligen problemet för mig som mjölkproducent? 

Problemet ligger framför allt i den ökade administrativa bördan och osäkerheten kring hur svensk lagstiftning ska kopplas till nya regler gällande avskogning. I den nationella utredningen föreslås att de som inte följer reglerna riskerar försäljningsförbud och även åtal. 

Det ska vara lätt att göra rätt, brukar vi säga. Det här låter inte lätt! 

Nej, det är näst intill omöjligt för en mjölkproducent att göra rätt när olika regelverk krockar, särskilt i en tid när vi borde öka antalet nötkreatur för att stärka vår försörjningsförmåga.  Det här går helt emot arbetet med ökad livsmedelsproduktion och stärkt beredskap. 

Vad gör LRF Mjölk för att hjälpa mjölkföretagarna? 

Vi jobbar intensivt med myndigheterna för att beskriva konsekvenserna och även föreslå lösningar. Den här kontrollinflationen riskerar att snarare stjälpa än hjälpa enskilda mjölkföretagare och insatser för ökad biologisk mångfald. 

Vad är det för lösningar LRF Mjölk vill se? 

På sikt måste avskogningsförordningen förändras, vilket vi förstås jobbar med.    

Det mest akuta är att Jordbruksverket hinner få sitt IT-stöd på plats i tid, så att det fungerar mot EU:s nya IT-system. Om det inte blir så riskerar svenska mjölk- och nötköttsproducenter att inte få avsättning för sina slaktdjur. Det vore förödande.

Hur ser övriga bönder i EU på detta? 

De är lika bekymrade som vi. Vi har en pågående dialog. EU måste börja se livsmedelsproduktionen som något livsviktigt. Vi måste ju alla ha mat på bordet, och producerar inte vi maten här så gör någon annan det, oftast med sämre djurvälfärd och med färre miljönyttor i EU som följd.  

Läs mer

Anpassning av svensk rätt till EU:s avskogningsförordning - Regeringen.se 

Avskogningsförordningen: Fler regler, mindre biologisk mångfald - LRF

LRF om Miljömålsberedningen: Flera förbättringar men inte rimligt att Sverige skiljer ut sig om skyddade naturområden - LRF