Rapport från LRF Mälardalens regionstämma 2024

LRF Mälardalens regionförbundsstämma hölls 19 mars 2024 i Enköping. Ombud, gäster och andra deltagare samlades för att välja ny ordförande, nya ledamöter i regionstyrelsen, dela ut utmärkelser, samt behandlade motioner.

Tomas Olsson

Tomas Olsson, Kungsör, omvaldes som regionordförande.

– Vi har lagt ett mycket tufft 2023 bakom oss och ser fram emot resten av 2024 med tillförsikt. Jag och resten av styrelsen har många frågor att ta tag i, inte minst hur ser vi till att få ökad lönsamhet för våra medlemmar, så de kan möta alla de utmaningar vi står inför. Nu har vi politikernas uppmärksamhet, låt oss utnyttja det, säger Tomas Olsson, ordförande LRF Mälardalen.

Regionstyrelsen: Linus Andersson Grönwall (adjungerad från LRF Ungdomen), Tomas Olsson, Agneta Hermansson, Roberth Kihlin, Birgitta Carlsson, Hans Johansson, Birgitta Ulväng, Martin Bäck, Åsa Sikberg, Mats Ekström. Saknas gör Fredrik Melin.

Till ny ledamot i regionförbundsstyrelsen valdes Agneta Hermansson. Hon bor i Vallentuna tillsammans med make och barn och har sedan unga år ett hästintresse och har nu ett stall med fyra hästar hemma på gården. Agneta är utbildad agronom och jobbar sedan 2012 som rådgivare med fokus på stallbyggnation och tillståndsfrågor.

– Jag vill hjälpa till med att visa hur viktig det svenska lantbruket är för en hållbar livsmedelsproduktion och en ökad konsumtion av svenskproducerade livsmedel. Både för en levande landsbygd, och för livsmedelsförsörjningen i stort. Jag tror att LRF som folkrörelse är en viktig part i det arbetet och jag vill vara med på den resan, säger Agneta Hermansson.

Nio motioner behandlades på stämman och fullmäktige beslutade att skicka två motioner vidare till LRFs riksförbundsstämma: motion 5 "Svensk dryck" från Munktorps LRF-avdelning samt 7 "Införande av en ny förvaltningsorganisation för avrinningsområden" från Östervåla-Harbo LRF-avdelning.

Stämman gästades av Lennart Nilsson, kött- och spannmålsbonde, ledamot i LRFs förbundsstyrelse och ordförande för Cogeca, den kooperativa delen av EU:s främsta paraplyorganisation för lantbrukare och kooperativ, Copa-Cogeca. Även landshövdingen i Västmanland, Johan Sterte, och Mikael Oscarsson (KD), riksdagsledamot och kandidat i EU-valet, besökte stämman.

Två av gästerna till stämman: Lennart Nilsson och Mikael Oscarsson

Silvernålen är LRFs hedersutmärkelse till personer som lokalt eller regionalt lagt ned ett omfattande och oegennyttigt arbete i organisationens tjänst. Medlemmen skall ha lagt ned ett omfattande och oegennyttigt arbete i lokalavdelningen, kommungruppen eller regionförbundet och därigenom gagnat de gröna näringarna.

I år tilldelades förtjänsttecken Silvernålen till: Edvard Hassila, Haninge LRF, Haninge Johnas Rundgren, Västerås Östra LRF, Västerås Johan Olsson, Kolbäcksbygdens LRF, Hallstahammar Lars Linder, Österunda LRF, Enköping Johan Eriksson, Västerås.

Två av mottagarna av utmärkelsen Silvernålen: Johnas Rundgren, Västerås Östra LRF, Västerås, och Lars Linder, Österunda LRF, Enköping.
Johan Eriksson, Västerås, tar emot Silvernålen från Tomas Olsson

Till Årets lokalavdelning utsågs Vallentuna Täby. Sven Erik Evén, Johan Lindgren, Agneta Hermansson, och Fredrik Andersson tog emot priset.

Sven Erik Evén, Johan Lindgren, Agneta Hermansson, och Fredrik Andersson tog emot priset för Vallentuna-Täby som utsågs till Årets lokalavdelning