Rådslag om Framtidens folkrörelse
2023-04-14
Under ett dygn samlades förtroendevalda från hela Sverige för samråd om Framtidens folkrörelse. Här får vi ta del av LRF Västs förtroendevaldas reflektioner från mötet.
Imponerande 636 har svarat på remissen
I ett drygt dygn samlades förtroendevalda i regionstyrelser och personal för att enas om ett förslag att överlämna till riksförbundsstyrelsen gällande nästa steg i Framtidens Folkrörelse.
Imponerande 636 har svarat på remissen, det krävdes många timmars genomläsning innan mötet i Stockholm. Vi har haft spänstiga diskussioner och flera olika scenarier diskuterades. Jag tycker att vi nu kan presentera ett förslag till Riksförbundsstyrelsen som känns väldigt bra.
Det finns en stor samsyn i svaren om att det näringspolitiska arbetet genom kommungrupperna skall stärkas, vilket känns bra. Vi har jobbat så här i många år i Västra Götaland. Idag har vi ekonomisystem som tar mycket kraft och tid i LRF. Man har nu tillsatt en utredare som redan påbörjat arbetet med att kolla över hur det är idag och hur vi kan förenkla framöver. Vi fick träffa henne och tillsammans med vår förbundsjurist, de höll i ett pass som var mycket givande.
I uppdraget att framtidssäkra folkrörelsen är det viktigt att vi gör just det och inte föreslår något som inte håller juridiskt eller som skapar krångligare och mer resurskrävande system. Jag tycker vi enades om ett bra förslag. Jag ser med spänning fram emot det förslag till inriktningsbeslut som riksförbundsstyrelsen kommer lägga fram inför riksförbundsstämman och inte minst det beslut stämman kommer fatta.
Sofia Karlsson, regionordförande LRF Västra Götaland
Alla får plats
Det känns positivt att vi har kunnat arbeta fram ett förslag där vi låter alla få plats. Det är fortfarande många saker som vi inte kan svara på idag, då inriktningsbeslutet först måste tas.
Det blev också tydligt att även om vi inte skulle ändra vår organisation, måste ändå stadgar och ekonomirutiner omarbetas. Tror att vi kommer att få mycket att fundera kring i nästa remissperiod.
Torbjörn Olsson, styrelseledamot LRF Värmland
Stor lyhördhet och vilja
Jag tycker det präglas av en stor lyhördhet och vilja att försöka lösa knutar, göra det enklare och att skapa möjligheter för mer påverkansmöjligheter lokalt.
Erik Forsberg, regionordförande LRF Värmland
Lärt oss mer om hur organisationen är uppbyggd
Efter intressanta dagar i Stockholm där vi har diskuterat remissvaren om framtidens folkrörelse. Vi i gruppen har en samsyn om hur vi vill gå vidare med ett inriktningsbeslut som nu riksförbundsstyrelsen skall ta beslut på för att lägga fram ett förslag till riksförbundsstämman. Vi har lärt oss mer om hur organisationen är uppbyggd och ser att vi även behöver göra förändringar i stadgar och ekonomihantering parallellt med vårt fortsatta arbete.
Anders Claesson, styrelseledamot LRF Halland
Respekt för alla svar
Jag upplevde att det fanns en stark vilja att med respekt för alla svar hitta en lösning som de flesta kan känna att de blivit hörda och lyssnade till. Det var en positiv känsla att man lyckats med ett övergripande förslag som uppfyller detta.
Det finns fortfarande kvar att hitta praktiska lösningar på hur förslaget ska gå till, men känns som med gemensamma krafter ska detta lyckas och dessutom ge LRF en större styrka i sin folkrörelse och organisation.
Heléne Gunnarson, regionordförande LRF Halland
Antal remissvar i LRF Väst
Från LRF Väst kom det in 119 remissvar (Halland 22, Västra Götaland 72, Värmland 25).
Information om inriktningsförslaget
Rådslaget kommer nu att överlämna sin rekommendation till förbundsstyrelsen inför sin slutbehandling den 26-27 april. Den 28 april kommer det vidareutvecklade inriktningsförslaget inför riksförbundsstämman att presenteras. Samma dag får alla som fick remissen också mer information via e-post samt på hemsidan Framtidens folkrörelse - Lantbrukarnas Riksförbund (lrf.se). Under maj månad bjuder också regionerna in till träffar för fortsatt dialog kring det vidareutvecklade förslaget.