Politiken lämnar markägare i sticket

Palle Borgström

Grundlagskommitténs misslyckande är ett hårt slag mot markägare i Sverige.

Trots löften om att trygga äganderätten har politiska beslut uteblivit. Det innebär att enskilda jord- och skogsbrukare fortsatt får ta den ekonomiska smällen för att folkvalda politiker inte kan enas om något de i sak är överens om.

Frågan är avgörande för framtiden – inte bara för familjeföretag inom skogs- och jordbruk, utan även för landets livsmedelsförsörjning och den gröna omställningen. Utan konkreta politiska åtgärder riskerar näringarna att urholkas, med negativa konsekvenser för både landsbygden och samhällsutvecklingen i stort.

- Att inte stärka egendomsskyddet och säkerställa ersättning är ett misslyckande som drabbar alla enskilda jord- och skogsägare som dagligen värnar både miljö och natur och som vill vara en del av den gröna omställningen och samhällets utveckling, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström.

Bakgrund

Grundlagskommittén tillsattes för att se över och uppdatera Sveriges grundlagar, bland annat med fokus på frågor om egendomsskydd. Den 15 januari 2025, överlämnade den parlamentariska grundlagskommittén sitt betänkande till regeringen. Frågan om stärkt egendomsskydd för markägare inte prioriterats.

LRF förväntar sig att politiker inom oppositionspartierna och regeringspartierna tar ansvar och agerar för att stärka äganderätten, precis som det var avsett när den skrevs in i grundlagen. Det finns en majoritet i riksdagen idag som vill stärka egendomsskyddet, ändå misslyckas den parlamentariska grundlagskommittén i sitt uppdrag från regeringen.

År 2010 ändrades grundlagen för att skydda markägare mot orimliga kostnader vid exempelvis naturskydd. Redan då fanns farhågor att skyddet var för svagt, vilket nu bekräftats då domstolar ofta dömer till markägarnas nackdel. När staten förbjuder bruk av mark förlorar den sitt ekonomiska värde direkt, medan markägaren står kvar med lån och räntor. Detta hotar både investeringar i livsmedelsproduktion och den gröna omställningen.