Per Wijkander tar plats i Jämställdhetsakademin
2024-09-09
Fyra korta frågor till Per Wijkander, 47, ny ledamot i Jämställdhetsakademin. I Upplands Bro driver han en gård med växtodling, skogsbruk och vattenkraft och är sedan 2019 styrelseledamot i lantmännen.
Vad fick dig att vilja engagera dig i Jämställdhetsakademin?
— Jag kände sedan tidigare till akademin och har varit på möte för några år sedan. Eftersom Lantmännen inte var representerade i styrelsen kändes det viktigt. Det föll sig alltså naturligt att engagera sig. Samtidigt får jag en möjlighet att ta med mig det tänk akademin har till Lantmännens organisation, så att vi kan bli bättre på frågorna.
Hur tänker du kring arbetet i akademin? Vad är ditt uppdrag?
— I höst kommer jag att inleda mitt arbete och först då får jag mer klarhet i uppdraget.
Varför är det viktigt med frågor som rör jämställdhet?
— Det är alltid viktigt! Trots att vi i Skandinavien är duktiga på jämställdhet och jämlikhet finns det ändå mycket att göra. Jag ser framför allt att det skulle kunna finnas en större andel kvinnor som är förtroendevalda. Många kvinnor börjar engagera sig men efter ett tag väljer de att hoppa av. Vad beror det på?
På vilket sätt bidrar ni på Lantmännen till jämställdhet?
— I vårt företag så vill jag säga att tjänstemannasidan prioriterat frågan och de har kommit långt. På medlemssidan har vi lite mer att göra. Det handlar även om att lyfta in kunnandet i frågorna. På LRF har Palle Borgström ett bra sätt att resonera kring jämställdhet. Att det hela handlar om att vara öppen för alla och vara relevant. Att man ska skapa bra miljöer där alla kan komma till sin rätt.