Peppig dag för unga som drömmer om en grön framtid

Kor ungdomar traktor
Foto: Bjarte Edvardsen

Är du ung och drömmer om att starta eget eller vill du veta mer om olika karriärmöjligheter inom de gröna näringarna? Då är peppdagen på Nordvik naturbruksgymnasium något för dig!

Den 13 november välkomnas unga som drömmer om en grön framtid till Nordvik naturbruksgymnasium i Noraström. En kostnadsfri peppdag för unga som vill starta eget eller vill veta mer om vilka karriärmöjligheter som finns inom de gröna näringarna. Det blir en dag fylld med föreläsningar, workshops samt nätverkande med branschfolk och unga företagare inom djurhållning, skog, entreprenad och trädgård. 

Gröna näringarna är en framtidsbransch

En av programpunkterna är en attraktionsföreläsning om de gröna näringarna och entreprenad samt varför näringarna är en framtidsbransch. Anton Öhrlund, Vi unga, Amadeus Eriksson och Märta Åslund, LRF Ungdomen Västernorrland kommer berätta om vilka karriärmöjligheter som finns. Deltagarna får lära sig mer om olika yrken inom de gröna näringarna, hur man köper en gård, hur man startar ett företag och mycket mer.
–  De gröna näringarna är en framtidsbransch men trösklarna för att börja arbeta eller driva ett eget företag  kan ibland uppfattas som höga. Vi vill med den här dagen visa unga, intresserade personer att det finns flera vägar in och många olika karriärmöjligheter. På så sätt hoppas vi bidra till att fler yngre bestämmer sig för att satsa på branschen, berättar Olle Eriksson, projektkonsult och samordnare av dagen. 

Olle Eriksson, projektkonsult hos Föreningsnämnden.
Olle Eriksson, projektkonsult hos Föreningsnämnden.

De ekonomiska föreningarna är på plats

Dagen arrangeras av Föreningsnämnden Västernorrland som samlar de ekonomiska föreningarna inom de gröna näringarna. Medlemsorganisationerna är LRF Västernorrland, Hushållningsällskapet, Lantmännen, Länsförsäkringar, Landshypotek Bank, Maskinring Norrland, Norra Skog, Norrmejerier och Sidensjö Sparbank och Swedbank.
–  Min förhoppning är att deltagarna ska bli peppade att börja en karriär inom de gröna näringarna. Jag hoppas också att de kan etablera en kontakt med de ekonomiska föreningarna vilka kan ge stöttning och fungera som en språngbräda för att göra verklighet av drömmarna, säger Olle Eriksson, projektkonsult, Föreningsnämnden.
–  När föreningsnämnden gjorde en enkät där vi frågade om de gröna näringarna så blev vi varse om att alla unga som svarade inte riktigt var hemma i begreppet "gröna näringar". Det tillsammans med att vi behöver få in flera unga i näringen har format den här peppdagen, berättar Gunilla Kjellsson, ordförande i Föreningsnämnden Västernorrland och LRF Västernorrlands regionstyrelse.

Gunilla Kjellsson, ordförande i Föreningsnämnden Västernorrland och LRF Västernorrlands regionstyrelse.
Gunilla Kjellsson, ordförande i Föreningsnämnden Västernorrland och LRF Västernorrlands regionstyrelse.

Maskinringen Norrland avrundar med förevisning

Peppdagen kommer avrundas med en utomhusförevisning där Maskinringen Norrland visar hur man kan komma in i näringen och skapa arbete med de resurser man har, oavsett om det är en röjsåg eller en traktor med gödselspridare som man har.

Välkommen till en inspirerande dag! Är du intresserad?
Läs mer och anmäl dig här senast den 6 november

Peppdag Nordvik