
Klimat-, miljö- och hållbarhetsfrågor LRF Jönköping, LRF Skåne och LRF Sydost
- Start
- Regioner
- Sydost
- Det här gör vi
- Klimat-, miljö- och hållbarhetsfrågor LRF Jönköping, LRF Skåne och LRF Sydost
Att klimatanpassa verksamheten i lantbruket kommer att vara en av de mest prioriterade frågorna framöver för LRFs medlemmar. Vi behöver bland annat kunna hantera för mycket och för lite vatten, bränder, stormar med mera. Vi behöver kunna hantera extremväder.
Aktuellt arbete
Vi välkomnar regeringens klargörande i regleringsbrev till Naturvårdsverket gällande NRL att referensarealen för att en naturtyp som ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå, alltså inte nivåer från förindustriell tid som vi tidigare befarade. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag.
Klimatklivet
Klimatklivets nästa ansökningsperiod är öppen från 1 till 8 november 2024. Några exempel på vad du kan få stöd för är att bygga eller bygga ut biogasanläggningar, byta uppvärmningssystem och andra lösningar som kan minska klimatpåverkan i din verksamhet.
Klimatklivet är ett stöd till investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Åtgärder som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser inom jordbruket är prioriterade.
Regeringen har i höstbudgeten 2024 föreslagit att Klimatklivet ska få ett tillskott på 500 miljoner kronor 2025, vilket ger totalt 3,5 miljarder för år 2025. Utöver förstärkningen så förlängs Klimatklivet till 2030. Klimatklivet ger bra möjlighet att investera i åtgärder och teknik för att minska klimatpåverkan. En åtgärd kan som mest få finansiering upp till 70% av kostnaden.
Klimatklivet har varit uppskattat eftersom man kan få en förskottsbetalning på ca hälften av beloppet som betalas ut direkt efter beslut. Cirka 60 stycken biogasanläggningar kommer att färdigställas, bara i år, med hjälp av klimatklivsmedel. För att berättigas stöd är det viktigt att man inte har påbörjat åtgärden innan man fått beslutet.
Läs mer om kommande ansökningsperioder på Klimatklivets hemsida.
Du ansöker om stödet via din länsstyrelses e-tjänst. För hjälp med ansökan, kontakta din länsstyrelse.
Nedan kan du titta på ett webbinarium som visar på exempel på vad man har fått Klimatklivspengar för tidigare år.
Under Ladda ner hittar du presentationerna från webbinariet samt frågor och svar.
Naturrestaureringslagen (NRL)
EU-kommissionen presenterade i juni 2022 ett förslag till lagligt bindande mål för hur mycket av medlemsländernas natur som ska återskapas, under namnet förordningen om restaurering av natur som på engelska kallas Nature Restoration Law (NRL). Förslaget är formulerat på ett sätt som gör att mycket stora arealer produktiv jord- och skogsmark riskerar att tas ur produktion. Exempelvis genom att skog inte får brukas och att åkermark ska läggas under vatten.
Beslut om restaureringslag i EU!
Den 17 juni beslutade EUs ministerråd att godkänna naturrestaureringslagen, Nature Restauration Law (NRL), vilken kommer träda i kraft direkt i svensk lag. För Sverige innebär detta nu ett arbete med att ta fram en nationell naturrestaureringsplan och peka ut områden att restaurera.
LRF har varit mycket aktivt både nationellt och regionalt i Sverige samt i EU med påverkansarbetet inför beslutet, och kommer fortsätta arbeta nationellt med frågan.
Vi välkomnar regeringens klargörande i regleringsbrev till Naturvårdsverket som kom strax före jul, att referensarealen för att en naturtyp som ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå, alltså inte nivåer från förindustriell tid som vi tidigare befarade. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag.
Växande möten
LRF Skåne är också en av aktörerna i projektet Växande möten tillsammans med Innovationscenter för landsbygden och SLU Alnarp Partnerskap samt Region Skåne. Biogas är en av de aktuella frågorna då det fortfarande finns en stor potential att öka andelen biogas, och på så sätt kan man ersätta fossila bränslen, bli självförsörjande med el och värme etc.
LRF deltar även i diskussioner om solceller på åkermark i kombination med odling, sk Agrovolatic.
Samverkan i klimat- och energifrågor
LRF är med i Klimatkommissionen Kalmar län och Per-Göran Sigfridsson, regionstyrelsen i LRF Sydost är LRFs representant. Klimatkommissionen är ett viktigt forum för LRF att vara med i för informationsutbyten samt samarbeten avseende minskad klimatpåverkan och klimatanpassning.
LRF deltar även i Klimatsamverkan Skåne och Klimatsamverkan Blekinge och Klimatrådet Jönköping.
Klimatveckan i Jönköpings län
Nästa klimatvecka kommer att genomföras den 14 - 20 oktober 2024 i hela Jönköpings län och vi välkomnar både digitala och fysiska aktiviteter. Klimatveckan arrangeras av Klimatrådet Jönköpings län för att bidra till länets gemensamma vision Klimatsmart plusenergilän 2045. Då kommer det att genomföras en mängd olika aktiviteter i länet på temat energi och med anknytning till det gröna näringslivet.
LRF regionalt är engagerade i flera av dessa, och det kommer att genomföras arrangemang på kommunalt håll runt om i länet. Klimatveckan i Jönköpings län arrangeras av Klimatrådet, där LRF är aktiv. LRF har också haft ordföranderollen för fokusgruppen Förnybar energi, jord- och skogsbruk.
Hållbarhet
Ett lönsamt och livskraftigt jord- och skogsbruk är motorn i en välfungerande välfärdsstat. Det handlar om basbehov som en trygg och hållbar livsmedels- och energiförsörjning med säkra värdekedjor och om en nödvändig omställning från fossila till förnybara resurser. Men också om ett sammanhållet Sverige där tiotusentals företag med bas i jord och skog utgör grunden i företagandet och livet på landsbygden - och skapar förutsättningar för livet i staden.
LRFs energipaket
LRF lagt ett förslag som innebär att svenska lant- och skogsbrukare – med rätt förutsättningar – skulle kunna producera ytterligare 50 terawattimmar energi, från framförallt sol och bioenergi.
LRF har satt ett mål och en åtgärdsplan för hur svenskt lantbruk ska bli fossilfritt till 2030 tillsammans med Lantmännen, Arla och HKScan inom ramen för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige. Energifrågan är en viktig del i det arbetet.
Tidigare arbete
Lunds hållbarhetsvecka
LRF Skåne deltog på Lunds hållbarhetsvecka, i seminarier och paneldiskussion omkring kolinlagring. Att använda skogen till byggnationer är ett bra sätt att lagra in kol, framförde Glenn Oredsson vid detta seminarium.
Klimat- och miljönyheter

LRF och Region Gotland pratar vidare om bergvärmeborrning
2025-04-29
LRF Gotland träffar regelbundet regionledningen i mötesforumet Plattform lantbruk. Vid det senast...
Läs nyheten

MP nyfikna på lantbruk
2025-04-29
Hallå där Erik Carlsson, vice ordförande i LRF Östergötland och mjö...
Läs nyheten

Ta chansen att utforska möjligheterna med olika energilösningar
2025-04-28
Är du företagare, teknikintresserad och vill utforska möjligheterna...
Läs nyheten
Tidig vårbrukstart i Västernorrland: "Aldrig hänt tidigare"
2025-04-28
Vanligtvis behöver lantbrukarna i Västernorrland vänta till maj för att påbörja vårbruket. Men i år har de redan...
Läs nyheten
Stina och Mats är årets nötköttsföretagare på Gotland
2025-04-23
Grattis Stina Andersson och Mats Åkerblom, Mullvads i Hemse, som utsetts till årets nötköttsföretagare på Gotlan...
Läs nyheten
Här är risken för talldöd störst
2025-04-23
Tidigare i vår arrangerade Skogsstyrelsen ett digitalt skogsmöte för skogsägare på Gotland. Mötet handlade om sk...
Läs nyheten
Hur går det med vårbruket i Sydost?
2025-04-14
Våren är här enligt meteorologins alla regler och vi har ringt runt och stämt av läget i de olika delarna av Syd...
Läs nyheten

MP nyfikna på lantbruk
2025-04-29
Hallå där Erik Carlsson, vice ordförande i LRF Östergötland och mjölkbonde i Herrsäter mellan Linköping och Åtvi...
Läs nyheten

Ta chansen att utforska möjligheterna med olika energilösningar
2025-04-28
Är du företagare, teknikintresserad och vill utforska möjligheterna med olika energilösningar? Då är våra utveck...
Läs nyheten

Tidig vårbrukstart i Västernorrland: "Aldrig hänt tidigare"
2025-04-28
Vanligtvis behöver lantbrukarna i Västernorrland vänta till maj för att påbörja vårbruket. Men i år har de redan...
Läs nyheten
Ladda ner
Kontakta oss

Helena Elmquist
Regional sakkunnig. Energi, klimat & hållbarhet
