Orimligt att markägare ska bära kostnaden för invasiva arter

Anna Irani

En nationell förteckning över invasiva arter är på väg att införas. LRF är i grunden positiva till en samlad lista för att underlätta bekämpningen. Men det är inte rimligt att markägare ska bära kostnaden för at åtgärda problem de inte har orsakat själva. Anna Irani, jurist på LRF, berättar mer här.

Vad innebär förslaget om en nationell förteckning av invasiva arter?

- Att det införs en nationell förteckning över invasiva främmande arter betyder att fler arter kommer att omfattas av förbud och krav på åtgärder. Om förslaget genomförs utan några ändringar kommer det bli förbjudet att till exempel låta arterna reproducera sig, växa eller odlas. Det handlar om arter som parkslide, vresros, strandkotula, kanadensiskt gullris och mink. Länsstyrelsen kommer också kunna förelägga enskilda fastighetsägare att vidta utrotningsåtgärder för vissa av arterna. Enskilda fastighetsägare ska också ansvara för att verkställa beslutade hanteringsåtgärder.

Vad tycker LRF?

- LRF här i grunden positiva till att vi får en nationell förteckning över invasvia främmande arter som hotar våra ekosystem och den biologiska mångfalden. För myndigheter blir det också lättare att förhålla sig till om det finns en lista som man ska ta hänsyn till och agerar utifrån. Vi är dock kritiska till förslaget om att länsstyrelsen ska kunna förelägga enskilda markägare att vidta beslutade utrotningsåtgärder för vissa av de arter som finns på den nationella förteckningen. Det har inte gjorts någon bedömning av vilka konsekvenser det skulle få för skogsbruks- och lantbruksföretag. De flesta som har fått in en invasiv art på sin mark har inte medverkat till att det har skett. Om ansvaret ska läggas på enskilda markägare måste det införas en ersättning för det arbete som läggs ner. Det är inte rimligt att enskilda markägare ska bekosta hanteringen av invasiva främmande arter.

Vad är nästa steg?

- Nu kommer vi se hur Regeringen ställer sig till de förslag som kommit in under remissrundan och hur lagförändringarna blir i slutändan. Hur mycket ansvar kommer läggas på markägaren t.ex. Därefter kommer Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten ta fram åtgärds/hanteringsplaner för respektive art.

Läs mer om invasiva arter här