Ordna Stallplats till travhästar ”Där finns pengar att tjäna”
2022-05-12
- Vi har folk som ringer varje vecka och söker stallplats för sina fölston och åringar, nu behöver vi bli fler som erbjuder travsporten detta, säger Torbjörn Ohlzon på Långeruds gård, strax söder om Kristinehamn.
På Långeruds gård finns det 35 fölston och 35 åringar. Man tar emot fölston och åringar från hela Sverige, men också från Europa, och kunderna har alltifrån ett till tio fölston inackorderade på gården.
- Det finns pengar att tjäna i branschen, då fler och fler kunder är ”skrivbordsuppfödare” som behöver bra service till sina hästar, säger Torbjörn Ohlzon.
Paret Madelen och Torbjörn Ohlzon drev tidigare en gård utanför Töreboda med tjurar och mellankalv, men travhästintresset har alltid funnits där. När de bestämde sig för att köpa Långeruds gård gav de sig själva tre år – gick det inte bra då, så skulle de återgå till nötköttsproduktion. Nu har de drivit gården sedan 2013 och har bra ruljangs på sin verksamhet. Nu efterlyser de fler kolleger.
- Vi tar bra betalt, men ger också våra kunder service. Vi matchar, filmar och visar åringarna på de årliga auktionerna och vi tar också emot travtränare som söker hästar. Då vi visar flera hästar vid samma tillfälle sparar travtränarna tid, samtidigt som uppfödarna får möjlighet att visa sina hästar för fler intressenter, säger Madelen Ohlzon.
På gården har paret rationaliserat en hel del och förutom att de själva arbetar där har de också två anställda. De producerar själva grovfodret, men köper in kraftfoder och halm.
- Nu när priserna på insatsvaror har ökat, så har vi också höjt våra priser. Vår kundgrupp är inte så priskänslig, utan de har accepterat vår höjning, säger Torbjörn Ohlzon.
Torbjörn och Madelen tror att fler skulle kunna satsa på denna näringsgren, både hästföretagare som redan i dag bedriver någon form av verksamhet, men också kobönder som valt att lägga om sin produktion.
- Kobönder brukar vara duktiga på att reda ut knepiga lägen. Om det värsta skulle hända under en fölning så är jag övertygad om att många lantbrukare skulle klara att ta emot fölston också. Men naturligtvis kräver också hästar att man har ett gott djuröga och att man är noggrann, säger Torbjörn Ohlzon.
Något paret också vill lyfta fram är hur viktigt det är med bra service. De skickar regelbundet filmer och fotografier på hästarna och håller ägarna uppdaterade om vad som händer med just deras häst eller hästar.
- När stona har fölat och vi vet att allt har gått bra, så skickar vi koden till webbkameran så att hästägarna kan kolla hur deras sto och föl har det. Det brukar vara väldigt uppskattat, avslutar Madelen Ohlzon.
Är du intresserad av att ta emot fölston? Registrera dig på www.asvt. se.
Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se