Ordförande Tomas Olsson: Jag vet hur viktigt det kan vara bara att någon hör av sig 

Tomas Olsson Mälardalen

Vi är många som står inför enormt stora utmaningar just nu. Jag har otröskade fält som inte kommer gå att tröska, vattenfyllda fält som inte går att komma ut på - blir det någon höstsådd? Vi har vinterfoder till våra djur, men fortfarande fattas det halm inför vintern. Jag vet att vi är många som är i samma situation och efter senaste regnet förvärrades situationen ännu mer för många i Mälardalen. Tusentals hektar står under vatten där det inte kommer att kunna skördas och inte heller bli någon höstsådd. Det kommer få konsekvenser för 2024 och även längre fram.

Årets extrema säsong påverkar alla inom de gröna näringarna. Växtodlingen är just nu mycket pressad, på djursidan är halmbristen en stor utmaning och inom hästnäringen saknas både foder och halm. Inom skog är avverkningar på blöta marker ett stort bekymmer just nu.

Som lantbrukare och verksamma i de gröna näringarna är vi vana att leva med väder och vind och hantera det på bästa sätt inom vissa gränser. Detta år sätter hela systemet under press, höga kostnader och räntor, sjunkande priser och många som just nu känner en stor uppgivenhet - Varför håller jag på med detta?

Vi är idag ganska få som producerar mat till Sveriges medborgare och egentligen är det de som borde känna en större oro än vi som producerar maten. Just detta är något som vi i LRF jobbar stenhårt med att förklara för våra beslutsfattare och faktiskt så är det en stor skillnad i dialogen vi har nu jämfört med tidigare, framför allt med ledningarna på länsstyrelserna. Vi har täta och regelbundna avstämningar med dem hur situationen är och intresset är även högt från våra politiker i frågan.

Men vad hjälper det här och nu? Kanske inte så mycket, men redan nu pratar vi om hur vi ska kunna trygga den svenska produktionen och där är min känsla att vilja finns. Frågan är hur och det jobbar vi med och det handlar mycket om en bra lönsamhet för att klara sämre år, men det behövs även bättre robusthet i framförallt vattenfrågorna, allt från dräneringar till bevattningsdammar.

Min största oro ligger ändå just nu hos er ute på gårdarna, jag vet att många inte mår så bra just nu. Jag har själv varit i den situationen och vet hur viktigt det kan vara bara att någon hör av sig för att prata. Det har hjälpt mig och jag försöker även göra det så mycket jag hinner med. Så min uppmaning är att prata med varandra, banker och leverantörer, många är i samma situation och det finns en tid efter 2023...

Jag brukar säga att "Vi vill och vi kan producera mat i världsklass med rätt villkor", det känns långt bort just nu, men jag kommer fortsätta kämpa för det!

Ta hand om er!

Tomas Olsson, ordförande LRF Mälardalen
tomas.olsson@lrf.se 

 

Denna text skrevs innan afrikansk svinpest upptäcktes i Sverige, här finns mer information om utbrottet.

Här finns information i ett nyhetsbrev som skickades ut 7 september om hur du kan få hjälp och stöd om du behöver det: Till nyhetsbrevet