Omsorgsarbetet i LRF – nytt avstamp 2025
2025-02-05
LRF:s omsorgsarbete är en central del av organisationens uppdrag att stötta lantbrukare i svåra situationer. Syftet är att minska lidande för både människor och djur samt att bidra till en stabil och hållbar lantbruksnäring. Genom att erbjuda medmänskligt stöd och ett starkt kontaktnät kan LRF ofta spela en avgörande roll i att hantera kriser inom branschen. I början av 2025 träffar vi engagerade i LRF Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost för ett gemensamt avstamp.
Omsorgsarbetet är en prioriterad fråga och sker alltid i förtroende. Medlemmarna avgör själva om de vill ta emot stöd, och all information hanteras med sekretess. För att säkerställa att arbetet fungerar på bästa sätt samlas omsorgsansvariga regelbundet för att dela erfarenheter och diskutera aktuella behov.
Omsorgskonferenser för bättre samverkan
I de tre regionerna LRF Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost har omsorgsgrupperna nyligen träffats för att stärka samarbetet och se till att stödet fungerar effektivt när det behövs. I regionens tre styrelser finns utpekade omsorgsansvariga, och tillsammans beslutade de att det var dags att åter samlas.
– Det var ett tag sedan vi senast träffades, och det är viktigt att vi har koll på varandra och kan samarbeta effektivt, säger Malin Lyckekull.
Att hantera omsorgsfrågor kan vara svårt, och erfarenheten visar att det fungerar bäst när man kan bolla situationer och diskutera i grupp. På träffarna blir det tydligt att erfarenhetsutbyte behövs för att kunna utföra sitt arbete på bästa sätt.
Viktiga samtalsämnen och nya insikter
Omsorgsgrupperna i Skåne, Jönköping och Sydost befinner sig i olika faser av sitt arbete. På vissa håll behövs fler omsorgsansvariga, medan andra regioner arbetar med att sprida uppdraget över fler personer med olika bakgrunder och erfarenheter.
Under träffen i Jönköping deltog Peter Lundqvist från SLU via länk och presenterade resultat från en enkät om lantbrukares psykiska hälsa. Nästan 3 000 lantbrukare hade svarat, och resultaten bekräftade den bild som LRF redan hade av utmaningarna inom branschen.
– Tyvärr finns det många som mår dåligt av olika anledningar, såsom regelbörda, brist på semester och stress, vilket påverkar möjligheten att bedriva företag, berättar Malin Lyckekull.
I Sydost deltog Region Kronobergs psykiatri och lyfte den ökande psykiska ohälsan samt hur regionen arbetar för att ge stöd till dem som mår riktigt dåligt. Deltagarna fick även diskutera verkliga situationer som uppstått och dela erfarenheter kring hantering av svåra fall.
För Skåne är arbetet nu i en utvecklingsfas, där man bland annat ska hitta fler som vill engagera sig. Längre fram i vår planeras därför ett uppföljande möte där fler delar av Skåne finns representerade.
Framåtblick – hur stärks omsorgsarbetet?
Ett viktigt ämne under konferenserna var hur LRF kan skapa hållbara förutsättningar för omsorgsansvariga. Deras insatser är avgörande, men de måste också själva må bra och ha rätt stöd för att kunna fortsätta sitt arbete. Därför diskuterades kompetenshöjning och hur träffarna bäst kan planeras framåt. En överenskommelse gjordes om att ses två gånger per år fysiskt samt en gång digitalt däremellan.
Den psykiska ohälsan inom lantbruket ökar, och omsorgsarbetet har blivit en allt viktigare del av LRF:s arbete. Malin Lyckekull betonar vikten av att skapa rätt förutsättningar för lantbrukare, inte bara genom stöd i kriser, utan också genom att arbeta förebyggande och bygga starka, konkurrenskraftiga företag.
– Det här handlar mycket om att lantbrukare ska känna att deras arbete är meningsfullt och hållbart. När vi skapar rätt förutsättningar blir lantbruket en framtidsbransch, säger hon.
Vilka är omsorgsansvariga?
De som engagerar sig i omsorgsarbetet är ofta personer med ett stort hjärta och en vilja att hjälpa andra. Ofta är de själva lantbrukare eller har erfarenhet från omsorgsyrken och andra sammanhang där de utvecklat en förståelse för svåra livssituationer.
I våra tre regioner finns totalt 30 omsorgsansvariga, och deras arbete gör en stor skillnad för både enskilda lantbrukare och branschen som helhet. Genom fortsatt samverkan och stöd hoppas LRF att omsorgsarbetet kan stärkas ytterligare och att fler ska känna att det finns hjälp att få när det behövs.
Omsorgsträff på LRF-kontoret i Jönköping
Malin Lyckekull, omsorgsansvarig