Se om ditt hus, vänta inte
2023-07-13
Det regnar och regnar, kan många tycka. Men är det tillräckligt? Vi lyssnar med Per Wendler, lantbrukare i Askeby utanför Linköping. Han är även omsorgsansvarig inom LRF och har kontakt med bönder som behöver ett samtalsstöd.
– Idealet är kanske 20 millimeter regn per vecka. Sedan april har vi väl fått 50 millimeter, så det har varit magert. Även om det kommit en del regn sista veckan har vi fortfarande eldningsförbud i länet. Det säger ju något om situationen även för lantbruket.
Han betonar att det är stora lokala variationer. Framförallt när skurarna släpper nederbörd i ett område men passerar rakt över en annan trakt. Att ge en generell bild är därför omöjligt.
– Vi får se om vallarna piggnar till. Vi ska städa av dem för att försöka starta om och få till en vettig tredje skörd. Helt klart är det ett bättre läge än det var innan, att det blivit svalare hjälper ju också till.
Per Wendler ser att flera djurgårdar skördar och hackar ner helsäd som ensilage till sina djur, dels för att rädda foder men också för att minimera spill. Bönderna avstår från att vänta till tröskmogen spannmål för att istället säkra grönmassa till djuren. Att det blir halmbrist under resterande del av året är tyvärr en sanning.
– Vi ser en hel del aktivitet. Slåtter på trädor, ensilage hämtas på andra marker, även kommunens. Några sår in havre som fånggröda och hoppas att det ska hinna växa till sig innan skörden i höst, allt för att öka mängden foder.
Han uppmanar medlemmar att följa och ta del av länsstyrelsens regelförändringar och lättnader. De har skapat nya möjligheter i denna utsatta situation. Per tycker även att lantbrukare ska ha löpande kontakt med sin bank och rådgivare.
– Det är fler saker än torkan som gäckar oss. Sista räntehöjningen var tuff. Prognoserna framåt är heller inte tydliga. Nu behöver man få in alla intäkter som är möjliga. Så ska man även söka hjälp av dem man har förtroende för, och bolla sina tankar med dem.
Per har full förståelse för kollegor som känner att de behöver ställa om sin verksamhet och kanske till och med bokar upp tider för att skicka djur till slakt, även om dessa faktiskt är motorn i företaget. Det är svåra beslut som kommer att påverka gården under flera år framöver.
– Man ska absolut inte känna skuld och skam för att man inte får fram foder. Det finns ingen som kan rå över vädret. Jag känner att banker och rådgivare är kloka. Det är värt att ta ett samtal, ju tidigare desto bättre, för att skjuta på amorteringar och kanske lägga om lånen.