Om att vidga sina vyer och omvärldsspana!

potatislager i Holland
Gårdsbesök på en växtodlingsgård med spannmål, lök, sockerbetor och potatis. Foto: Cecilia Bengtsson.

KRÖNIKA: Att vidga sina vyer är alltid bra, under vecka 45 har LRF Västs styrelser och personal varit på studieresa till Holland i dagarna tre.

Stort fokus för lantbrukarna i Holland är vatten, all odling sker i stort sett 4 meter under vattenytan där det finns kanaler i olika storlekar som sedan pumpas upp till en stor kanal. Hela detta system finansieras genom skattemedel.

För att nå klimatmålen satsar staten 4 miljarder kronor på att avveckla de största nötkreatursgårdarna, de erbjuder lantbrukarna 125 % av värderingen av gården om de avvecklar nötkreaturen, men de kan fortsätta driva gården med växtodling.

Första besöket var på en växtodlingsgård med spannmål, lök, sockerbetor och potatis. Totalt var gården på 100 ha men endast 80 ha kunde odlas eftersom resterande var kantzoner ut med vattendrag. Markpriserna var ca 90 000 euro.

man, ostar, Holland
Studiebesök på en ekologisk mjölkgård med eget mejeri. Foto: Cecilia Bengtsson.

Dag två besökte vi en ekologisk mjölkgård med 50 kor som hade eget mejeri där de gjorde ost på 70% av sin mjölk. Resterande såldes till ett litet kooperativt mejeri utan egen produktion utan den såldes vidare till Campina eller Arla. Eftermiddagen fick vi information från TAW (Taskforce Agriculture Water) som jobbar med vattenrådgivning till lantbrukarna motsvarande vårt LEVA, skillnad att i Holland sker finansiering genom skattemedel.

På kvällen fick vi en dragning av deras motsvarande vår miljö och lantbruksenhet på Länsstyrelsen om hur de skall lösa nitratdirektivet från EU.

Sista dagens förmiddag besökte vi en av deras 21 vattenmyndigheter, där vi från myndighetens perspektiv fick information om hur de skall uppnå de uppsatta målen för EU:s vattendirektiv. Där informerade även vi från LRF om hur vi jobbar i Sverige med vattendirektivet. Efter lunch besökte vi Tomato World, där fick vi information och rundvandring av deras i stort sett digitalt övervakad och styrd tomatodling. De jobbade också mycket med innovation och forskning, hur viktig denna är för att utvecklingen inom lantbruket skall gå framåt. Så tänk på detta när ni av forskare får förfrågan att vara med i olika forskningsprojekt.

På dessa styrelseresor får vi i de tre regionstyrelserna också möjlighet att tillsammans med personalen prata ihop oss i olika frågor som vi gemensamt kan driva för våra LRF medlemmar.


Cecilia Bengtsson

vice ordförande LRF Hallands regionstyrelse

Cecilia Bengtsson, Hollandsresa
Cecilia Bengtsson, vice ordförande i LRF Halland. Foto: Ulrika Bertilsson.