Ökning av stölder och bedrägerier mot landsbygdsföretag

En ny undersökning från LRF Entreprenad visar att landsbygdsföretag fortsatt drabbas hårt av stölder och bedrägerier, trots vissa brottsförebyggande åtgärder.

Rapporten, som genomförs vartannat år, pekar på att endast hälften av de utsatta företagen anmäler brott till polisen, vilket försvårar en tydlig statistisk överblick av problemets omfattning.

Undersökningen, som ingår i studien "Sveriges lantbruk våren 2024", visar att stölderna av diesel har minskat något sedan tidigare år, troligtvis till följd av förebyggande insatser som förbättrad belysning och övervakningskameror. Samtidigt noteras en ökning av stölder av maskiner och redskap sedan 2020.

- Vi ser en oroande ökning av maskinstölder. Endast hälften av alla stölder och bedrägerier anmäls till polisen, och det är en siffra som måste öka för att synliggöra problemets omfattning. Ett enklare system för att anmäla brott kan vara en lösning, men det är också viktigt att betona värdet av att dessa brott registreras i statistiken, även om de inte alltid leder till uppklarade fall, säger Ulf Johansson, branschansvarig på LRF Entreprenad.

Bedrägerier, främst i form av bluffakturor och bedrägliga telefonförsäljare, ligger på en stabil nivå jämfört med 2018 och utgör den vanligaste typen av brott bland de drabbade företagen.