Ökning av inspektioner hos lantbrukare med utländsk arbetskraft
2024-04-17
Som ett resultat av ett större samarbete mellan flera myndigheter för att stävja arbetslivskriminalitet har det den senaste tiden skett en ökning av inspektioner hos lantbruksföretag med utländsk arbetskraft. Nedslag som spås öka än mer framöver.
Sedan 2018 finns ett uppdrag från regeringen där flera myndigheter ska samverka för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottlighet på arbetsmarknaden. Myndigheterna som samverkar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten.
Ökning av inspektioner
De gröna näringarna är, tillsammans med bygg, transport, restaurang, städning, bilvård och skönhetssalonger, en bransch, myndigheterna enligt uppdraget ska fokusera på. Den senaste tiden har nedslagen hos lantbrukare ökat. Camilla Backlund, arbetsmiljöexpert Gröna arbetsgivare, tror bara vi sett början och att nedslagen kommer bli allt vanligare.
- Även om myndighetssamarbetet pågått sedan 2018 har de haft en lång uppstartsträcka och det är först nu vi börjar märka av inspektionerna lite mer. Förmodligen kommer inspektionerna öka framöver och som arbetsgivare inom de gröna näringarna är det såklart bra att vara medveten om att det kan ske. Att döma av det vi vet i dagsläget är inspektionerna kopplade till utländsk arbetskraft och har man utländsk arbetskraft, antingen i form av anställda eller inhyrda via bemanning, är det viktigt att ha koll vilka regler som gäller. Och tycker man det är krångligt ska man inte vara rädd för att ta hjälp, säger Camilla Backlund.
En omtumlande upplevelse
Mattias och Fredrik Lindeberg som driver Olof Lars Gård i Tvååker utanför Varberg fick påhälsning av polisen i början av april. De delar med sig av sina erfarenheter och uppmanar bondekollegor att vara mentalt förberedda.
- Vi har såklart förståelse för att inspektioner som dessa måste göras men det blir ändå lite omtumlande när gården mer eller mindre stormas av ett tiotal uniformerade poliser plus myndighetspersonal i någon slags razzia. Bortsett från att de klampade in i stallarna utan att tänka på smittskyddet tycker jag ändå de skötte det professionellt i det stora hela, men det kan ändå vara bra att vara mentalt förberedd på att det kan bli ett jäkla pådrag, säger Mattias Lindeberg.
Camilla Backlund lyfter att andra företagare som också blivit inspekterade, likt bröderna Lindeberg, berättar om polis och myndighetspersonal som inte respekterat smittskyddsregler när de gått in i djurstallar och i odlingar.
- Syftet med inspektionerna är ju i grunden gott men det är också viktigt att de sker på rätt sätt. Vi försöker få till fler dialogmöten med de inblandade myndigheterna för att se hur vi kan se till att förfarandet blir så bra det kan bli. De som utför inspektionerna ska givetvis ha koll på och ta hänsyn till smittskydd. Sedan är det på ett övergripande plan också viktigt att myndigheterna ser till att det är lätt att göra rätt, säger Camilla Backlund.
Välj bemanningsfirmor med omsorg
Mattias och Fredrik Lindeberg har genom åren hyrt in utländsk arbetskraft via bemanningsfirmor. Just bemanningsfirmor är något de menar är värt att vara extra noggrann med.
- Vi är extremt noga med att allt sköts på rätt sätt och har lagt en del tid och energi på att hålla ordning på alla papper och dokument. Även om det inneburit extra jobb var det väldigt skönt att slippa onödigt stök och rotande när inspektionen väl skedde. En annan sak som kan vara värt att se över en extra gång, och som alla kanske inte är medvetna om, är inhyrd arbetskraft via bemanningsfirmor. Man utgår från att bemanningsfirmorna sköter allt korrekt men så är inte alltid fallet. Då kan det bli så att lantbrukaren sitter med svartepetter och i slutändan är den som hålls ansvarig, säger Fredrik Lindeberg.
Vill du läsa mer om vilka regler som gäller kan du besöka Arbetsmiljöverkets hemsida och Skatteverkets hemsida. Man kan också gå med i Gröna arbetsgivare som är en arbetsgivarorganisation för företagare inom de gröna näringarna. Gröna arbetsgivarna hjälper företag inom de gröna näringarna med bland annat arbetsmiljöfrågor.
Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se
010-184 26 28