Ökande problem med Stånds i södra Sverige
2024-09-10
Under sommaren har problemen med Stånds i södra Sverige fått stort utrymme i media. LRF har jobbat med att uppmärksamma frågan och lyft behovet av gemensamma åtgärder för att bekämpa stånds och förhindra ytterligare spridning.
Eftersom stånds växer på vägrenar och industritomter såväl som på åker och betesmark är det mycket viktigt att myndigheter, kommuner och markägare arbetar tillsammans med bekämpning. Precis som med andra ogräs är det viktigt att bekämpa när ogräsen är få eftersom uppförökningen ofta är exponentiell. Om inga åtgärder vidtas kan några få plantor på bara några år föröka sig och bli väldigt många.
Bekämpning – så här kan du göra
- Uppgrävning av planta med hela roten är det mest effektiva sättet att bekämpa stånds men eftersom det är mycket arbetskrävande fungerar det bara om plantorna är få.
- Avslagning förhindrar fröspridning men måste göras innan den går i blom. Tyvärr är det inte en långsiktig lösning eftersom plantan är flerårig och kommer skjuta nya skott efter avslagning som då måste upprepas.
- Kemisk bekämpning kan utföras i slåtter-och betesvallar. För kemisk bekämpning av naturbetesmarker krävs dispens som söks från din kommun. Ta kontakt med din länsstyrelse för vad som gäller om du har miljöersättning för skötsel av betesmark.
Det finns ett antal olika preparat som har effekt på stånds, till exempel Primus XL, Starane XL, Cleave och Kinvara. På Lantmännens sida om ogräsbehandling kan du se rekommenderade doser och tidpunkter för behandling i slåtter- och betesvall med ovannämnda preparat.
Eftersom stånds är en flerårig växt bildar den första året en bladrosett som år två går upp i blom. Vid kemisk bekämpning är det mest effektivt att behandla denna bladrosett. Praktisk erfarenhet visar att behandling på hösten har god effekt eftersom rosetten då är liten samtidigt som gräset inte växer över och påverkar möjligheten för sprutvätskan att träffa plantan. Även vårbehandling har god effekt om man kommer ut i tid innan plantan blivit för stor och tillväxt på gräset gör att man får sämre täckning med sprutvätskan.
Det här gör LRF
- Arbetar för att alla aktörer (myndigheter, kommuner och lantbrukare) gemensamt arbetar för att bekämpa stånds och förhindra ytterligare spridning.
- Samverkar med region, riks och branscher inom LRF för informationsspridning till medlemmar
Fakta om Stånds
Stånds är en växt som kan bli ungefär en meter hög och har gula blommor. Bladen är mörkgröna och flikiga. Växten blommar mellan juni och september. Den trivs i näringsfattig jord och återfinns ofta på sandiga eller grusiga gräsmarker. Stånds är en flerårig växt som främst sprider sig genom frön som sprids med vinden, men den kan också skjuta nya skott från roten.
Stånds växer naturligt i stora delar av Sverige och kan bli ett problematiskt ogräs när den etablerar sig, särskilt på betesmarker och fodergräs. Hela växten är giftig och smakar illa för djuren när den är färsk. Om växten klipps och torkar försvinner den dåliga smaken, men den förblir giftig. Om stånds klipps ner på betesmarker eller fodergräs måste den tas bort, annars riskerar djuren att äta den.
Läs mer
Stånds - ogräs som är farligt för betesdjur - Jordbruksverket.se
Nyhetsbrev om ogräs från växtskyddscentralerna - Jordbruksverket.se
Gräsogräs - Lantbrukarnas Riksförbund (lrf.se)