Nynäs gård satsar på biogas: ”ägarna tänker långsiktigt”

Nynäs gård satsar på biogas

På Nynäs gård utanför Nynäshamn står en biogasanläggning som nyligen tagits i drift. Det är en satsning helt i linje med ägarnas långsiktiga tänkande.

Vi besökte Nynäs går en vacker dag i början på maj och träffade gårdens föreståndare Tommy Engborg. Han berättar om gårdens långa historia och att de hade djur fram till 1984, då de ställde om till bara spannmålsodling, som 2001 blev ekologisk. 2017 beslutade de att ha djur igen eftersom det finns i gårdens historia och nu säljer de sitt eget kött under eget varumärke och det har varit framgångsrikt, berättar Tommy Engborg. Det finns en gårdsbutik på Nynäs gård och de kör ut till Nynäshamn, Ösmo och trakterna runt omkring.

– Så nu har vi större efterfrågan än vad vi kan få fram djur, så det är fantastiskt, säger Tommy Engborg.

Nynäs gård satsar på biogas
Tommy Engborg, Nynäs gård

Biogas

Biogasanläggningen på Nynäs gård ska leverera drygt 300 000 kWh per år, jämfört med en förbrukning på runt 100-120 000 kWh. Om man tar hänsyn till den spillvärme som biogasanläggningen kommer ge så uppskattar Tommy Engborg att gårdens förbrukning kommer hamna på kanske 60-8000 kWh.

Gödselpumparna står för en stor del av förbrukningen, berättar Tommy Engborg, men det borde bli ett överskott som de hoppas sälja ut på nätet. Och det finns fler möjligheter med biogas.

– Med biogas finns en möjlighet att buffra lite gas. Tanken är väl egentligen att vi ska försöka få till det. Vi ska sälja när det är som bäst ut. Använda själva när vi inte får något bra betalt. Vi kan väl ungefär hålla en dag gaslager i själva behållaren.

– Vi hoppas få mycket bättre utväxling på gödseln också. Du höjer ju liksom näringsvärdet på den. Nästan dubbelt upp med kvävet där på tillgängligt. Så det är ju en stor del av det hela. Och sen viktigt för oss det är ju att vi kommer få en fast gödsel också.  Det är ju också en del av en biogassatsning. Det måste man ju verkligen säga att gödsel är viktig för oss, i vår satsning.

– Det som gör att det här kan vara en bra affär också det är att vi kommer leverera som mest gas och el under vinterhalvåret, när det inte är sol och alla andra konkurrerar med oss. För jag menar, idag när solen skiner eller vattenmagasinen är fulla på våren, går priserna ner. Vi är nu helt oberoende av det, så länge korna gör sitt där inne. 

Nynäs gård satsar på biogas
Tommy Engborg, Nynäs gård

Stöd från Klimatklivet

– Klimatklivet står för dryga 60 procent av investeringen och vi investerade ungefär 10,5 miljoner. Utan det stödet hade vi nog inte investerat, men nu ser vi en ekonomi i det.

Går det att säga någonting om hur många år det här ska ta innan det betalas i investeringen, frågade vi.

– Kalkylmässigt så är det ju sju år. Det är ju mycket avhängt ju på elpriset naturligtvis. Det är ju så. Får vi några år med höga elpriser så är det klart att det går bättre.

Tankarna om att göra gården självförsörjande fanns redan innan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina, men det skyndade på processerna.

– Ja, det blev viktigare. Det är ju all heder åt ägarfamiljen som vill göra den här satsningen. Vi måste ju ha med oss hela styrelsen och allihopa. Och man märker redan nu att det är ett intresse. Det kommer bli en snackis lite så också. Och det är ju en kul grej att kunna ta för trovärdigheten för man pratar ju om cirkulärt och mångfald och sådana saker.

Förutom det tydliga värdet av att satsa på biogas menar Tommy Engborg att det också finns andra värden, som kanske är svårare att räkna på. Inte minst gäller det varumärket, att bli så cirkulära som möjligt, "som ett statement", som han uttrycker det.

– Det finns värden som kanske inte går att mäta i kronor och ören på det sättet, för hela vårt varumärke. Tanken är ju att om en vacker dag så ska vi ju förädla den här gasen till fordonsgas. Det är ju nästa steg. Just nu är det ju ett par miljoner till. Och sen är vi inte riktigt där kanske med biogas traktorer än. Så vi ser ju framför oss den här gårdsmaskinen som lastar den här, som kör fram balar till kossorna och sånt där. Att det blir en eldriven apparat. Vi har också åtta firmabilar som åker omkring, de kan ju minst vara hybrider.

Nynäs gård satsar på biogas

Långsiktigt ägande och framtidsplaner

Gården ägs av Carl Gustaf och Mildred Von Platen som ärvde den 2018 efter sin far Henrik Von Platen. De har varit aktiva ägare med en tydlig vision om framtiden, menar Tommy Engborg, och tillägger att satsningen på biogas är ett bra exempel på ägarnas långsiktighet.

– Verkligen. Och det är en väldigt viktig poäng. De är ju unga. De är ju födda 1995 och 1997. De är ju inte uppväxta i den här miljön heller. Det visar att det finns ett framtidsstänk som är långsiktigt för man bygger inte den här och tröttnar på den här.

Tommy Engborg berättar att det finns många framtidsplaner.

– Planen är att vi ska fortsätta vara ekologiska. Vi ska försöka bli så cirkulära som möjligt. Det är ju liksom vårt mål och att vi ska växa med nötproduktionen. Nästa steg blir en verkstad som också ska värmas av spillvärme. För det är ju det som är fantastiskt när vi kommer upp i biogasen lite, förutom att den levererar ström.

När vi lämnar Nynäs gård pågår verksamheten för fullt, och  Tommy Engborg skyndar iväg. Biogasanläggningen syns tydligt i landskapet runt gården.