Skicka fakturan till rätt adress

Johan Nyman varg

Nu har det snart gått tre månader sedan Naturvårdsverket presenterade resultatet av den utredning som regeringen beställt rörande ett lägre referenstal för varg i Sverige. Enligt utredningen är ett referensvärde på mellan 170-270 individer helt möjligt och en sänkning från dagens 300 skulle kunna verkställas imorgon om viljan hos beslutfattarna fanns.

Så vad är då problemet? Landsbygden och livsmedelsproduktionen väntar ju på att återfå rådigheten över sina företag, stärka den inhemska livsmedelsproduktionen och rädda den biologiska mångfalden ur vargens klor. Som vanligt tycks käppen i hjulet vara pengar. En lång rad problem radas upp av utredaren och främst i raden kommer ett ökat ansvar för stat och myndighet och att kostnaderna därmed skulle öka. Är det dock inte helt riktigt, att lagstiftaren tar ansvar för de problem och de skador som en växande vargstam medför? Kostnaden skulle då för en gångs skull ställas till rätt kollektiv, nämligen Sveriges alla skattebetalare. Som det fungerar idag är det lantbrukaren som tar risken och kostnaden. Visst kan staten dela ut ersättning när skadan skett men då är det ju för sent. De bidrag som delas ut till förebyggande åtgärder dränerar dessutom den kassa som ska utveckla landsbygden och lantbruket, inte avveckla den. 

Om man räknar allt vad vargen orsakar i kostnader i from av stöd, bidrag, minskad produktion, igenväxning, förlorad biologisk mångfald och mycket mer därtill, tror jag att ett lägre antal vargar där staten står för notan ändå blir billigare. Se ett sänkt referenstal som en investering i svenskt lantbruk och skicka fakturan till rätt adress!

Johan Nyman
LRF regionstyrelsen Jönköpings län