Nya svenska kostråd 2025: Minskad köttkonsumtion och hållbarhetsfokus

Kajsa Asp och Tobias Ellström, Mariebergsskolan, Skolmatskommissionen, Mat hela dagen
Foto: Johan Sjöblom.

I juni 2023 fattade Nordiska ministerrådet beslut om nya nordiska näringsrekommendationer (NNR), som nu för första gången tar hänsyn till både hälsa och miljö. Dessa rekommendationer innebär bland annat en minskad konsumtion av rött kött till förmån för mer växtbaserad kost, särskilt baljväxter. Detta har mött kritik, särskilt från LRF, som menar att de globala miljöfrågorna inte tar tillräcklig hänsyn till svensk produktion och självförsörjning.

Uppdrag till Livsmedelsverket 

Sommaren 2023 gav regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att analysera konsekvenserna av de nya näringsrekommendationerna och hur de kan påverka svensk livsmedelsproduktion, klimat och biologisk mångfald. En särskild fokuspunkt har varit att utvärdera balansen mellan hälsa och miljö samt vilka effekter förändrade kostvanor skulle ha på utsläpp och djurvälfärd.

Livsmedelsverkets kostråd

I slutet på september kommer de nya kostråden att presenteras under en offentlig hearing. Kostråden förväntas spegla de nordiska rekommendationerna, där "grönare och mindre kött" framhålls som en nyckelstrategi för bättre hälsa och klimat. Detta innebär att konsumtionen av baljväxter och grönsaker bör öka, medan intaget av rött kött bör minska – något som fortsatt skapar debatt om hur hållbara dessa råd egentligen är för Sveriges självförsörjningsgrad och jordbruk. 

LRF kritik  

LRF har varit kritiska till att de nya kostråden riskerar att minska efterfrågan på svenskt kött, samtidigt som baljväxter oftast måste importeras. 

Under första kvartalet 2025 antas nya kostråd vara beslutade. När dessa är beslutade är det upp till varje kommun att utifrån dessa se över sina kostpolicys.   

LRF kommer genom LRFs kommunavdelningar jobba för att kommunernas kostpolicys tar tillräcklig hänsyn till svensk produktion och försörjning.  

- Vi kommer att bjuda in LRFs kommunavdelningar till ett digitalt möte den 2/10 kl 13.00-14.00, där vi kommer prata om vad vi kan erbjuda för stöttning i denna fråga. Om du har intresse eller vill engagera dig, så går det fint att höra av sig för länk till mötet. Mötet kommer vara öppet både för förtroendevalda och medlemmar. Det är ett gediget påverkansarbete som kommer behöva göras ute i kommunerna med politiker och tjänstemän, och vi hoppas att många vill engagera sig, säger Kajsa Edbom, regionalt sakkunnig för LRF Väst.  

Intresserad eller vill engagera dig, hör av dig för länk till mötet!
Kajsa Edbom
kajsa.edbom@lrf.se  
079-066 08 07