Nya stadgar stärker medlemmens röst i Mälardalen

Människor på konferens

LRF har antagit nya stadgar som syftar till att stärka din röst som medlem och utveckla LRFs organisationsstruktur. Hur påverkar det dig som enskild LRF-medlem?

De nya gemensamma stadgarna ger kommunavdelningarna (tidigare kommungrupper) en mer framträdande roll som den första medlemsdemokratiska nivån och under hösten/vintern kommer du som medlem att bli kallad till årsmöte i den kommunavdelning du tillhör. Ditt medlemskap kommer att flyttas från lokalavdelning till kommunavdelning.

Det är i kommunavdelningen medlemmarna utser fullmäktige till de regionala stämmorna och där du har möjlighet att påverka LRF genom att skriva motioner. Kommunavdelningarna är viktiga i frågor som rör näringspolitik och opinionsbildning inom det gröna näringslivet och som gör skillnad på gårdsplanen för dig som medlem.

 
Engagemang på lokal nivå

LRFs lokalavdelningar ska anta nya normalstadgar och sedan göra vägval kring hur man önskar organisera sin verksamhet.
 
1. Fortsatt verksamhet: Lokalavdelningen kan fortsätta som tidigare och hantera sin egen administration samt ha motionsrätt till kommunavdelning och region.
 
2. Engagemang i enklare form: Avdelningen kan upplösas och i stället bilda en lokal grupp, vilket kräver mindre föreningsformalia.
 
3. Upplösning av avdelningen: Om engagemanget saknas kan avdelningen upplösas, men det är möjligt att nybilda en avdelning i framtiden om intresset återkommer.


Engagera dig och påverka

Implementeringen av de nya stadgarna sker stegvis över landet mellan under åren 2024 - 2026. I LRF Mälardalen ska lokalavdelningarna välja väg under årsmötesperioden 15 oktober - 30 november 2024. Kommungrupperna kommer kalla till årsmöte och bilda kommunavdelningar mellan 1 december 2024 - 15 februari 2025.

Detta är en unik möjlighet för dig som medlem att engagera dig och påverka din organisation. Genom att delta i kommande årsmöten kan du vara med och forma LRFs framtid. Ta chansen och gör din röst hörd!

 

Läs mer

Mer information om vad den nya organisationen innebär:
Få koll på nya LRF

Efter den regionala extrastämman som hölls i september:
LRF Mälardalen antar nya stadgar och tar ett stort kliv mot framtidens folkrörelse

Om bakgrunden och processen:
Framtidens folkrörelse

 

Sofia Weimarck
regional kommunikatör
sofia.weimarck@lrf.se
010-184 45 12