Nya ordföranden: "Kan vi inte äta är det kört i alla fall"

Stefan Lindgren, nyvald regionordförande LRF Västerbotten
Stefan Lindgren, nyvald regionordförande LRF Västerbotten

Att få gårdarna lönsamma och bättre rustade för framtiden är Stefan Lindgrens högsta prioritet som ny ordförande för LRF Västerbotten, det går att läsa i Västerbottens Mellanbygds reportage. Han pekar på att lokalt producerad mat är viktigare än någonsin för Sveriges beredskap och att det krävs satsningar från staten och kapitalet för att jordbruket ska klara klimatmålen och samtidigt vara konkurrensmässiga.

– Det känns jättebra att ha fått förtroendet för det här uppdraget, säger Stefan Lindgren som har fem år i styrelsen bakom sig, de senaste två som vice ordförande.

På frågan om förhoppningarna med ordförandeskapet svarar Stefan Lindgren att han först och främst vill vara ute och träffa medlemmarna, men han ser också fram emot att bevaka deras intressen i olika sammanhang och driva frågor som är viktiga för alla de olika branscher som finns representerade inom organisationen.Lindgren betonar särskilt vikten av att stärka lönsamheten för att vända den minskande produktionen i norra Sverige.

– Våra bönder behöver känna att gårdarna är lönsamma så att de vågar investera för framtiden.

Regeringens nyligen presenterade livsmedelsstrategi lämnade också mer att önska säger Lindgren som trycker på att vi behöver producera mer mat, inte mindre.

– Vi hade hoppats på mer konkreta åtgärder för norra Sverige men det vi fick var en Norrlandsutredning, så vi hoppas verkligen att det blir välgrundade strategiska beslut framgent, men där måste vi verkligen vara på tå och bevaka och trycka på för vad vi behöver.

Han framhåller också att regelverken måste förenklas och att det krävs såväl finansiella medel som att marknaden köper böndernas produkter för att jordbruket ska klara konkurrensen i en dyr klimatomställning:

– Ska vi ligga i framkant där, vilket regeringen och EU vill, då kostar det pengar. Vi kan inte samtidigt tappa konkurrenskraft mot resten av Europa.

 

Vårbruk i Västerbotten
Vårbruk i Västerbotten

Jordbruket är viktigt för Sveriges beredskap

Stefan Lindgren lyfter att alla jordbruk behövs, inte minst i samband med att beredskapsfrågan seglat upp på agendan och kraven på en mer robust livsmedelsproduktion blir högre.

– Även de små gårdarna är oerhört viktiga, vi kan ha hur mycket beredskap som helst men kan vi inte äta är det kört i alla fall.

Han menar att transporter är ett känsligt led i beredskapen och att det då blir mycket viktigare att producera maten lokalt, där folk bor.

– Det är vårt fokus nu, att få gårdar att känna framtidstro samtidigt som det är oroliga tider och det är inte alltid en lätt ekvation, säger han och fortsätter:

– Men är det något vår näring historiskt är bra på så är det att kavla upp ärmarna när det är tuffa tider.

Lindgren har själv en liten gård och trycker på vikten av samarbete mellan större och mindre jordbruk och att det går att skapa bra samklang med utbyte av maskiner och arbetskraft.

Han pekar också på hur "storleksrationaliseringen" ute på gårdarna har skapat svårigheter med ägar- och generationsskiften i takt med att gårdarna blivit större och involverar mycket pengar. Han menar att det krävs garantier och ökat förtroende från bankerna:

– Du kan ha en hur bra budgetplan som helst, men finansen måste också tro på den och att mat är något vi alltid kommer behöva.

 

Tussilago vittnar om nytt verksamhetsår
Tussilago vittnar om nytt verksamhetsår

När det gäller EU-politiken beskriver Lindgren LRF:s kontor i Bryssel som en stor tillgång och styrka med organisationen, då det händer mycket på EU-nivå som påverkar deras näringar. Han ser dock att norra Sveriges speciella förutsättningar behöver synliggöras mer tydligt i EU-sammanhang, eftersom både jord- och skogsbruk skiljer sig mycket inom Europa:

– I Bryssels värld är norra Sverige en ganska perifer del av Europa. Vi är nästan exotiska för många andra länder.

Avslutningsvis understryker Lindgren att jordbruket måste våga vara lönsamt och attraktivt för framtida överlevnad.

– Jag har världens bästa jobb, det är roligt och meningsfullt och kan man dessutom börja tjäna pengar på det så blir det än mer intressant för fler att hålla på.