Nya EU-regler mot avskogning skapar oro – LRF kräver mer tid för anpassning
2024-11-14
Idag 14 november var det Europaparlamentets tur att rösta för att skjuta upp avskogningsförordningen. Inför omröstningen föreslog EPP-gruppen i parlamentet ett antal ändringar. Under omröstningen föll en del av förslagen men förslaget att införa en ny riskkategori för länder med obetydlig risk röstades igenom.
Nu måste ministerrådet och kommissionen ta ställning till parlamentets resultat i en snabb trilog (beslutsform för rådet, kommissionen och parlamentet). Det är svårt att veta hur den processen kommer falla ut. Nås inte en överenskommelse innan årsskiftet kommer förordningen träda ikraft i nuvarande form vilket skulle vara mycket problematiskt för Sveriges skogsägare.
LRF är positiva till att förordningen skjuts fram i ett år. Det är helt nödvändigt för att företagare i både EU och resten av världen ska kunna hinna förbereda sig. Det ger också tid för att hinna göra nödvändiga förändringar, som ger förutsättningar för företagare att tillämpa lagen. Sådana förändringar måste ske under ordnade former, inte genom snabba beslut i sista sekund. Vi uppmanar rådet och kommissionen att göra sitt yttersta att göra nödvändiga ansträngningar för att ikraftträdandet skjuts fram och att nödvändiga förändringar kommer till stånd innan den träder i kraft.
- Införandet av avskogningsförordningen orsakar stor oro bland våra medlemmar, både de som är skogsägare och nötköttsproducenter. LRF har under hela beslutsprocessen framfört förslag till förbättringar och förtydliganden. Att den vägledning kommissionen tagit fram mest hänvisar till undantag från lagstiftningen visar tydligt att förordningen måste ändras för att anpassas till verkligheten, säger Paul Christiansen, LRF Skogsägarna.
Bakgrund
Avskogningsförordning syftar till att förhindra avskogning och skogsförstörelse vid produktion, import och handel med sex specifika råvaror: nötkreatur, trä, gummi, kaffe, choklad och soja. Den tidigare timmerförordningen byts nu ut mot denna nya förordning. Förordningen innebär att produkter inte får säljas om de har orsakat avskogning eller skogsförstörelse.
LRF står bakom syftet med förordningen men utformningen av regelverket är mycket komplicerat och delvis praktiskt omöjligt att följa. Därför har LRF tidigare lyft både behovet av att skjuta fram förordningen och göra nödvändiga förändringar. Kommissionen och Rådet har tidigare meddelat att de vill skjuta fram ikraftträdandet 12 månader.