Ny miljöersättning för vallodling
2025-04-25

Regeringen har beslutat att införa en ny miljöersättning för vallodling som börjar gälla från och med 2026. Beslutet är en del av justeringarna inom EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP.
- Europa och Sverige behöver trygga sin livsmedelsberedskap, inte minst med tanke på dagens säkerhetsläge. I och med den förhöjda geopolitisk osäkerheten och frekvent återkommande extremväder, är det viktigare än någonsin att EU:s gemensamma jordbrukspolitik ger stabilitet och långsiktiga villkor, säger Palle Borgström, ordförande LRF.
LRF välkomnar att ersättningen återinförs
LRF ser positivt på regeringens besked om att en miljöersättning för vallodling återinförs. Beslutet är ett resultat av långsiktigt påverkansarbete från LRF:s sida.
– Vallodlingen är av stor betydelse både för miljön och för lantbrukets lönsamhet. Att miljöersättningen nu återinförs innebär en viktig förbättring för många lantbrukare, säger Sofia Björnsson, expert på LRF.
Den nya ersättningen blir enklare att hantera för lantbrukarna jämfört med den tidigare varianten som togs bort för några år sedan. Här är vad som gäller:
Ny vallersättning 2026
- Inget krav på att vallen ska ligga obrutenrörd flera år.
- Ingen bindning till fleråriga åtaganden.
- Ersättningsnivån blir cirka 54 euro per hektar, men kan variera några euro beroende på anslutningen.
- Gäller endast lantbrukare utanför stödområdet för kompensationsstödet.
Vallen spelar en viktig roll i svenskt jordbruk – inte bara som foderkälla, utan också för att binda kol i marken och gynna biologisk mångfald. Den nya ersättningen ger goda möjligheter att fortsätta och utveckla den typen av odling.
Samtidigt tycker LRF att fler lantbrukare borde omfattas. Idag är det bara de som ligger utanför kompensationsersättningens område som får del av vallersättningen.
– Vi tycker att det är en svaghet. Regeringen höjer visserligen kompensationsersättningen för vissa grupper av lantbrukare, men de flesta inom området får inte del av höjningen. Många lantbrukare där har också ett stort behov av ersättning för sin vallproduktion, säger Sofia Björnsson.
Beslutet om miljöersättningen för vallodling är en del av flera CAP-ändringar som nu väntar på godkännande från EU-kommissionen innan de kan börja gälla. LRF fortsätter att följa utvecklingen och jobba för bättre villkor i hela landet.
Regeringen vill införa ett stöd till vallodling - Regeringen.se
Vad är CAP?
CAP står för Common Agricultural Policy, eller på svenska den gemensamma jordbrukspolitiken. Det är EU:s sätt att stötta jordbruket i medlemsländerna. Syftet med CAP är att hjälpa bönder att få en stabil inkomst, se till att det finns tillräckligt med mat i EU, skydda miljön och klimatet, utveckla landsbygden och stötta unga som vill börja med jordbruk.