Nu ska restauranger informera om köttets ursprung
2025-03-01

Från och med 1 mars måste restauranger kunna informera om ursprungslandet för det kött som serveras.
Restauranger ska kunna svara på frågan: var kommer köttet ifrån?
De nya reglerna innebär att restauranger och storhushåll måste informera sina gäster om ursprungslandet för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. Reglerna gör det lättare för gäster att välja kött med kännedom om var det kommer ifrån.
Tydligare ursprungsmärkning kan öka efterfrågan på svenskt kött
För LRF:s medlemmar är det här ett mycket välkommet beslut. De nya reglerna gör det enklare för konsumenter att kunna välja svenskt kött, vilket gynnar den inhemska livsmedelsproduktionen.
Transparensen som de nya reglerna medför kan leda till en ökad efterfrågan på hållbart och lokalt producerat kött, vilket i sin tur kan leda till bättre lönsamhet för svenska lantbrukare. Dessutom bidrar det här till en rättvisare konkurrens, där svenska producenter inte missgynnas av importerat kött som har lägre krav på djurvälfärd och miljöhänsyn än i Sverige.