Noggrann bonde

Årets nötköttsföretagare i Österg 24
Gustaf Sturesson, Kristin och Erik Eriksson, Per Wendler och Jeanette Blackert vid diplomöverlämningen.

Erik Karlsson på Järnstad gård utanför Ödeshög har utsetts till årets nötköttsföretagare. Han prisas för noggrannheten och ett gott djuröga som gör att han har förmågan att få kalvar med de sämsta förutsättningarna att bli bra.

– Erik Karlsson är en skicklig nötköttsproducent och värdig vinnare av utmärkelsen Årets Nötköttsföretagare i Östergötland 2024, sa Jeanette Blackert, ordförande för LRF Östergötland när hon överlämnade diplom och en rejäl skärbräda i ek.

Ungnötsuppfödningen hemma hos Erik Karlsson kännetecknas av mycket jämna produktionsresultat och han har en förmåga att även få kalvar med de sämsta
förutsättningarna att bli bra. 

– Hemligheten är nog bra foder, att man har en genomtänkt mix av vallfoder, spannmål, mineraler och salt, berättar Erik som är odlar vallen själv men köper in spannmål. 

Han driver företaget tillsammans med hustrun Kristin, har i dagsläget 500 platser och hanterar närmare 750 djur per år. Och det har hänt en hel del sedan han tog över 2006 från sin far Lars-Erik som fortfarande deltar i arbetet.

Erik har ökat produktionen och investerar kontinuerligt för att få en rationell drift som förbättrar arbetsmiljön, djurvälfärden och smittskyddet. I januari 2024 invigdes det nya mottagningsstallet med två avdelningar.

Med det nya stallet har karantän och sanering mellan omgångar blivit betydligt bättre än tidigare. Han är noga med skötseln av djuren, som till exempel klipps vid installningen, och har förbättrat miljön i sina stall med ny ventilation och madrasspalt i alla spaltboxar.