Nödvändig förenklingsresa

Start för regelsafari på Lindholms gård
Christopher Lagerqvist hälsar alla välkomna till Lindholms Gård där Johan Lagerholm och Erik Sandberg står beredda med Lovisa Forsell och Martina Schagerlund.

Nya kunskap och ökad kännedom om det moderna lantbruket fick ett 60-tal personer med sig från regelsafarin på Lindholms gård, mellan Eskilstuna och Strängnäs, i fredags. Det var regionstyrelsen i Södermanland tillsammans med LRF Örebro som arrangerade och bjöd in.

Martina Schagerlund, som driver Lindholms gård satte färg på dagen redan under inledningen:

– Livet på landet romantiseras ofta, men lantbruk är inget för veklingar. Mitt mål med mitt engagemang och den här dagen är att vara med och rädda svenskt lantbruk, slog hon fast.

Regionordförande Johan Lagerholm i Södermanland fyllde på:

– Man kan ställa sig frågan vad som hänt. Regelbördan för den svenska bonden har fördubblats på 25 år. Idag får vi det till 862 stycken för en vanlig mjölkbonde. Är det rimligt? 

Det är många myndigheter som har tillsyn. I flera fall överlappar lagar, förordningar och regler varandra samtidigt som inspektörerna avlöser varandra.

– Mycket skulle kunna förenklas genom samordning mellan myndigheter. Det skulle frigöra tid för myndigheterna och underlätta för den enskilde företagaren, menar Erik Sandberg regionordförande i Örebro län. Han tror på mer tillit och förtroende.

Ett 60-tal tjänstepersoner och politiker deltog i regelsafarin och roterade mellan åtta olika stationer där verksamheten presenterades och de regler som är knutna till den. I grupperna ingick tjänstepersoner från bla Länsstyrelsen Södermanland och Örebro, ett flertal kommuner, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Tillväxtverket, Sigill och Agronod.

– Regeringen har påbörjat en förenklingsresa och tillsatt ett råd för att rensa i befintliga regler samt ett råd för att stoppa överimplementeringen av EU-direktiv. Utöver det har flera myndigheter fått ett uppdrag att förenkla och minska onödig byråkrati. Det är bra, men mer behöver göras, menade riksdagsledamot Anna af Sillén (M). 

Livsmedelsproduktionen sker lokalt och därför är dialogen mellan företagare och regionala myndigheter viktig. En minskad regelbörda för företagen kan skapa positiva effekter som ökad produktion och fler arbetstillfällen runt om i länet men också frigöra resurser inom offentlig varsamhet.

– Ska vi säkra en framtid för svenskt lantbruk behöver vi underlätta, göra den gröna näringen mer attraktiv och se till att vi får en ny generation som är villiga att ta över. Med ökade krav på livsmedelsberedskap och högre självförsörjningsgrad behöver vi även öka produktionen av livsmedel i hela landet, säger Johan Lagerholm.