Nätverk kring invasiva främmande arter i Falkenbergs kommun
2024-11-25
Ett nätverk som ska stödja arbetet mot invasiva främmande arter har bildats i Falkenbergs kommun.
Invasiva arter kan bli ett hot mot den biologiska mångfalden och leda till betydande skador på jord- och skogsbruket. För vissa växter som står på en EU-lista, t.ex. gul skunkkalla, jättebalsamin, jätteloka och smal vattenpest, har markägaren ansvarigheten att ta bort dem. Invasiva arter kan skiljas från svårt bekämpade ogräs som t.ex. hönshirs som här inte står i fokus. Målsättningen för nätverket för alla som arbetar med invasiva främmande arter inom Falkenbergs kommun är att informera om problemet, bidra till erfarenhetsutbyte och praktiskt utföra bekämpning i fält. Nätverket ska koppla samman ideella krafter med markägare som har stora bestånd av invasiva främmande arter.
Medlemmar är bl.a. Ätrans och Suseåns vattenråd, naturskyddsföreningen, Sportfiskarna, hushållningssällskapet och LRF Falkenberg. Länsstyrelsen fungerar som samordnare med stöd av kommunekologen.
Nätverket kommer fokusera på invasiva arter som är lämpliga för ideella krafter att ta sig an:
- gul skunkkalla
- jättebalsamin
- vresros
Under 2025 är två bekämpningsaktiviteter planerade, bekämpningen av gul skunkkalla i Vinån, med start i den del av beståndet som ligger längst uppströms vid Trustorp, en lördag i maj, och en bekämpningsdag med fokus på jättebalsamin utmed Ätrans stränder genom Falkenbergs stad kring midsommar.
Intresserade markägare kan vända sig till nätverket som i sin tur kan planera bekämpningsaktiviteter. Det finns exempel där även skolklasser eller idrottsföreningar ville hjälpa till. Frågor om t.ex. försäkring för medhjälpare måste lösas.
Mer information om nätverket och generellt om invasiva främmande arter finns på Länsstyrelsens hemsida: https://www.lansstyrelsen.se/halland/djur/invasiva-frammandearter.html.
Mer info om invasiva främmande arter av LRF finns här: https://www.lrf.se/las-mer/invasiva-arter/
Faktablad om sju vanliga invasiva främmande arter (Naturvårdsverket): https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/invasiva-frammande-arter/informationsmaterial/faktablad/
Information om EU-listan om arter som markägaren är ansvarig för att bekämpa hittar du här: https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/invasiva-frammande-arter/Arter/
och om bekämpningsmetoder här: https://metodkatalog.invasivaarter.nu/methods. Ofta är det redan en bra insats att hindra vidare förökning och utarma fröbanken i marken genom att slå av växterna innan fröerna mognar eller t.ex. genom att ta bort skunkkallans frökolvar om man inte hinner att gräva upp roten.
Om man ser en invasiv främmande art ska man fota av den och rapportera den via https://rapportera.artfakta.se/eftersokta/ias/taxa?swe=1, där det även finns mer information och bilder.
Inrapporterade fynd av invasiva främmande arter kan enkelt visas i ett kartverktyg: https://fyndkartor.artfakta.se/searchresults/map.
Kontakt:
LRF Falkenberg: Bernhard Bührlen, tel. 072-266 82 89
Länsstyrelsen i Halland: Kent Lindqvist, samordnare invasiva främmande arter, tel. 010-224 32 94, https://www.lansstyrelsen.se/halland/djur/invasiva-frammande-arter.html
Falkenbergs kommun: Ingela Danielsson, kommunekolog, tel. 0346-88 50 41, https://kommun.falkenberg.se/bygga-bo-och-miljo/hallbar-omstallning/naturvard?view=article&id=4107&catid=36