Naturvårdverkets utspel om "Jaktmin" är oroande

Älg
Älg

Naturvårdsverket förslag till ny vägledning gällande svensk älgförvaltning, ”Jaktmin”, är en stor omläggning från dagens älgförvaltning. Om detta skriver Gunilla Kjellsson, regionordförande LRF Västernorrland, och Gustav Sahlin, viltansvarig regionstyrelsen LRF Västernorrland i regionala tidningar.

Naturvårdverket vill garantera att ett visst antal älgar kan fällas i de svenska skogarna varje år, men kommer det möjliggöra att nå andra samhällsmål. Beslut som är fattade av riksdagen föreslås nu bygga på att svenska jägare ska känna att de har en meningsfull älgjakt.

Sverige har i dag världens tätaste och livskraftiga älgstam vilket även syns i Västernorrland och är långt ifrån att utrotas. Priset för världens tätaste älgstam betalar vi i dag till exempel genom ett antal viltolyckor, sämre tallföryngringar och nerbetad mångfald. Men vi jobbar med frågorna i länets älgförvaltningar och älgskötselområden, vi lär oss mer och mer hela tiden. Vi behöver även lära oss mer om flerartsförvaltning, något vi behöver få till i länet.

I Västernorrland finns ett regionalt skogsprogram, där står det bland annat om att öka hållbar skogsproduktion där ett regionalt mål till 2030 är att Målen i älgförvaltningen är uppnådda, klövviltstammarna är i balans med foderresursen och skadorna på växande skog är på en acceptabel nivå. Ett skogsprogram som skrevs under av landshövding, ordförande för Region Västernorrland samt regionchef för Skogsstyrelsen. Vilket vi är på väg att närma oss i Västernorrland, att uppnå förvaltningsmålen. Men att föreslå en miniminivå kommer att röra om i en förvaltning vi är på väg att nå resultat i. I länet har vi ett högre antal björnar som predator mot vad förvaltningsmålet för björn medger, något inte älgförvaltningsgruppen styr över. Ju mer vi missar den förvaltningen, desto mer missar älgförvaltningen.

Som Naturvårdsverket skriver så finns det olik syn på vad betydelsefull jakt är för olika jägare. Att skjuta det minsta djuret när flera älgar syns i skottlinjen är mycket viktigt för att säkra framtida kvalité men vi är inte riktigt där. Genom en säkrad älgkvalitet så säkrar vi bättre reproduktion och genom det skapar vi en älgstam av hög kvalitet likt föreskrifterna säger. Västernorrland erbjuder betydelsefull jakt och de flesta jägare gör sitt bästa för att skapa kvalitet.

Vi behöver komma ihåg att rätten till viltet ligger i grunden hos markägaren som i sin tur kan välja att överlåta jakten, en del av äganderätten. Det är alltid markägaren som tar kostnaderna om en återbeskogning av tall behöver göras om, om Skogsstyrelsen skulle underkänna den. Eller då markägaren själv ser att det kommande uttaget inte kommer kunna göras på känd bonitet så är det markägare som tar kostnaden. Naturvårdsverkets nya förslag ”Jaktmin” omkullkastar dagens system, vilket inte synkar med riksdagens beslut om älgförvaltningssystemet. Låt oss jobba vidare tillsammans, markägare och jägare i ett system vi känner igen.

Gunilla Kjellsson, ordförande LRF Västernorrland
Gustav Sahlin, viltansvarig regionstyrelsen LRF Västernorrland