Naturvårdverkets älgförvaltning skjuter ner klimatmålen

Jenny Karlsson, ordförande LRF Norrbottens regionstyrelse
Jenny Karlsson, ordförande LRF Norrbottens Regionstyrelse

Naturvårdsverket förslag till ny vägledning gällande svensk älgförvaltning, ”Jaktmin”, är en stor omläggning från dagens älgförvaltning. Naturvårdverket vill garantera att ett visst antal älgar kan fällas i de svenska skogarna varje år, det kommer göra det omöjligt att nå andra samhällsmål som exempelvis Trafikverkets nollvision och de svenska klimatmålen. Beslut som är fattade av riksdagen körs över av att svenska jägare ska känna att de har en meningsfull upplevelse när de jagar älg

Sverige har idag världens tätaste och livskraftiga älgstam. Den svenska älgstammen består av drygt 200 000 individer, och är således långt från att utrotas. Priset för världens tätaste älgstam betalar vi idag med att antal viltolyckor med älg som sedan 2020 ökat med 15,8% i Sverige.  
Utöver markant ökade antal viltolyckor i trafiken finns det ett annat samhällsmål som påverkas och som bör ligga Naturvårdsverket varmt om hjärtat. Samhällsmålet om att nå noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. Idag vet vi att tillväxtförluster till följd av betesskador försämrar skogens kolinlagrande förmåga, vilket är negativt för klimatet. Om vi skulle nå våra och myndigheternas mål avseende betesskador skulle skogen kunna binda in ytterligare 12 miljoner ton koldioxid årligen. Det motsvarar utsläppen från Sveriges alla personbilar under ett år. Viltbetesskadorna är därmed ett hinder för att nå samhällsmålet om noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.  

Kostnaderna för viltstammarna behöver inte jägarkåren stå för, det måste däremot markägarna, och samhället. Att frångå äganderätten för att göra jakten meningsfull är helt fel väg att gå.  

Naturvårdsverkets nya förslag ”Jaktmin” omkullkastar dagens system, vilket strider mot riksdagens beslut om älgförvaltningssystemet. Likaså saknar förslaget stöd i jaktlagen.  

Låt oss i stället se en svensk älgförvaltning med syfte att minska betestrycket från klövvilt och som tar hänsyn till flerartsförvaltning. För även skogens konung vinner på att Sverige uppnår miljö- och klimatmålen och nollvisionen i trafiken.  

 

Palle Borgström, förbundsordförande LRF 
Paul Christensson, vice förbundsordförande LRF   
Jenny Karlsson, regionordförande LRF Norrbotten