Naturrestaureringslagen blir svensk lag

Paul Christensson, ordförande i LRF Skogsägarna
Paul Christensson ordförande i LRF Skogsägarna

Naturrestaureringslagen blir svensk lag 18 augusti 2024. Varje land ska skapa en restaureringsplan som identifierar områden och åtgärder enligt lagen. Specifika delmål och indikatorer ska redovisas för jordbruksmark och skog. Sverige har 24 månader på sig att presentera ett utkast till plan. Det är därefter förslaget får konsekvenser för de gröna näringarna i Sverige.

Det är ännu oklart hur Sverige ska implementera NRL. LRF har varit mycket aktivt i att påverka beslutet om NRL på EU-nivå, och nu skiftar fokus till den nationella implementeringen. Mycket av den grundläggande analysen är redan gjord, men kommer att uppdateras utifrån de slutliga besluten.

- Vi har redan inlett planeringen av nationella och regionala aktiviteter, och vi kommer noggrant att följa hur andra medlemsländer inför NRL. Detta är en av LRFs viktigaste frågor, och arbetet fortsätter med full kraft, säger Paul Christensson som är ordförande i LRF Skogsägarna.

Romina Pourmokhtari (L) är ansvarig minister, och troligen kommer Naturvårdsverket få i uppdrag att föreslå en restaureringsplan med involvering av berörda myndigheter som Jordbruksverket och Skogsstyrelsen. LRF kommer arbeta för att framföra viktiga perspektiv till regeringen och de ansvariga myndigheterna.

LRF har länge påpekat att Sveriges rapportering av referensnivåer för naturåterställning skiljer sig från andra länder. Detta arbete har lett till att regeringen gett i uppdrag till Naturvårdsverket att förändra nivåerna, vilket redovisades i april 2024.

LRF vill att regeringen använder dessa nivåer inom EU och fortsätter påverkansarbetet för att säkerställa detta. Sverige ska rapportera referensnivåer under 2025 och det kommer ha stor betydelse för omfattningen av naturrestaureringslagen.

En grundlagskommitté med representanter från samtliga riksdagspartier ska bland annat utreda möjligheterna för inskränkningar i egendomsskyddet. Det är avgörande att rätten till ersättning säkras och tydligt formuleras i grundlagen.

Fler andra processer påverkar införandet och effekterna av naturrestaureringslagen. Både den pågående grundlagskommittén och miljömålsberedningen är viktiga för att säkerställa skydd för äganderätten och definitioner av skydd för områden.

LRF har kontinuerlig kontakt med utredningen för att understryka vikten av dessa förtydliganden.

Miljömålsberedningen

LRF har två sakkunniga i miljömålsberedningen och arbetar för att säkerställa rättssäkerhet för markägare och minimera negativa effekter på svensk jord- och skogsbruk.

Miljömålsberedningen ska föreslå åtgärder för att Sverige ska uppfylla EU åtaganden inom biologisk mångfald och LULUCF, samtidigt som jord- och skogsproduktion tryggas. Förslag till definitioner och processer kommer spela roll även för införandet av NRL.