MP nyfikna på lantbruk
2025-04-29

Hallå där Erik Carlsson, vice ordförande i LRF Östergötland och mjölkbonde i Herrsäter mellan Linköping och Åtvidaberg. I förra veckan träffade du och LRF Ungdomen Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren med plats i jordbruksutskottet.
– Jo, det var ett spännande samtal kring eko eller konventionell odling i framtidens lantbruk och livsmedel när vi ska öka produktionen i ljuset av självförsörjning och beredskap. Han var väldigt inlyssnade och lyhörda. För miljöpartiet är det viktigt att det även finns små gårdar i framtiden.
– Jag försökte förmedla att det inte kommer gå att vara hur liten som helst, vi måste nå bärkraft och lönsamhet i våra företag om vi ska kunna möta framtiden med klimatomställning, och då kommer det kräva en viss storlek på företagen.
Med den forna meteorologen blev det samtal om väderförändringar, dikning och bevattning men också behov av ökad mullhalt, jordhälsa och kalkning för att fortsatt få goda skördar. Kanske ska framtida CAP innehålla stöd för kalkning?
På plats fick även LRF Ungdomen genom Hannah Norrman och Måns Holmqvist möjligheten att berätta om förutsättningarna för generationsskiften på svenska gårdar, något Pär Holmgren tog till sig och även SVT gjorde ett reportage om.
Hos familjen Jonsson på Hemmingstorp fick MP följa en tidsresa från 1800-talet stallmiljö i lagården till dagens moderna lösdriftsstallar. Ett talande exempel på att det går att investera bort tunga arbetsmoment och "dålig" stallmiljö om lönsamheten finns.
Några dagar tidigare träffade du, Gabriella Cahlin och Johan Mattson från LRFs regionstyrelsen även MPs språkrör; Amanda Lind och Daniel Hellden. Stort intresse för jordbrukarnas verklighet hos ett riksdagsparti som verkar söka politikutveckling?
– Det var ett kort och koncentrerat möte med. Vi samlades kring ett bord och hade en väldigt bra dialog där politiken verkligen ville lyssna in och ta till sig av våra erfarenheter. Jag upplevde aldrig känslan av att vi kom i klinch utan att vi på många punkter nog har samsyn om vart vi ska, frågan är bara hur vi kommer dit.
– Kring skogen lyfte Gabriella fram att en mångfald av brukare ger en mångfald i biologin. Om alla får och gör olika, men på sitt sätt, kan vi nå långt utan politiska pekpinnar. Historien visar tyvärr att centraliserad styrning inte alltid är bra, det kan svänga efter ett tag, då är det bättre med mångfald.
– Vi rörde även vid ämnet om betesdjur i landskapet. Jag tror att en stärkt mjölkproduktion i Sverige kan generera mer sinkor och fler ungdjur, vilket skulle ge fler naturbeten och ökad nötproduktion. Jag tror inte detta är en aspekt som MP tidigare reflekterat över.
Språkrören ville ha med sig ett medskick hem. Erik Carlsson sa att det allra viktigaste är att skogs- och jordbruksnäringen får stärkt lönsamhet. Men en stärkt lönsamhet kommer mycket att gå enklare, vissa saker till och med av sig själv vad det gäller den gröna omställning, klimatanpassningen av branschen, ökad djurvälfärd med mycket mera.
– Det kommer att fungera oavsett om lantbruksföretagarna är verksamma i skogen eller på slätten, stora eller små gårdar. Tjänar vi pengar på vår verksamhet så kommer alla att tjäna på det i samhället, menar Erik som även gladde sig åt att Sveriges Radio bevakade träffen.