Möte med riksdagsledamöter angående dammutrivningar i Västra Götaland

Christer Jansson, 2024
Marie-Louise Hänel Sandström, Sten Bergheden och Charlotte Nordström, Moderata riksdagsledamöter på besök. Foto: Christer Jansson.

I Västra Götaland finns det ungefär 900 dammar som riskerar att antingen rivas eller miljöanpassas för att möjliggöra fiskvandring. En miljöanpassning kostar i genomsnitt cirka 1,4 miljoner kronor, enligt uppgifter från Vattenmyndigheten.

2 juni besökte de moderata riksdagsledamöterna Sten Bergheden, Marie-Louise Hänel Sandström och Charlotte Nordström, Haglunds Potatis i Vara. Mötet var föranlett av den problematik Haglunds Potatis hamnat i med anledning av att deras bevattningsdamm förhindrar fiskvandring. Det handlar om en liten bäck som inte huserar någon vandrande fisk, utan mört, abborre och gädda.

Christer Jansson, 2024
Fredrik Haglund och hans dotter Natalie visade runt på företaget. Foto: Christer Jansson.

Haglunds har dock förlorat i domstol och behöver nu söka nya tillstånd för ganska stora pengar för att kunna ha kvar dammen. Detta möte fick tjäna som ett exempel, då det finns cirka 900 dammar i Västra Götaland som riskerar att rivas ut, alternativt miljöanpassas för att skapa fiskvandringsmöjligheter. Enligt Vattenmyndigheten kostar en miljöpassning ca 1,4 miljoner kronor i snitt. Under mötet påpekades att om man vill prioritera andra samhällsintressen än fiskvandring behövs politiska initiativ.


Christer Jansson
regionalt sakkunnig LRF Väst
christer.jansson@lrf.se  
070-240 47 89