Möte i regeldjungeln
2024-10-04
Det blev en varm summering efter en kylslagen dag. Samtliga var mycket nöjda med regelsafarin som blev en riktig ögonöppnare. Det blev många samtal om alla de regler som finns runt jordbruket och även hur uppföljning och kontroller genomförs
Tjänstepersoner från Länsstyrelsen, kommuner i Östergötland, Jordbruksverket, Tillväxtverket och Livsmedelsverket mötte lantbruksföretagare från LRF under en heldag på en mjölkgård utanför Åtvidaberg. På olika stationer synades flera av 862 olika regler som påverkar lantbrukarens dagliga arbete. Även Agronod och Arla medverkade för att belysa komplexiteten av både bransch- och myndighetskontroller
– Dagar som dessa är jätteviktiga för oss. Både för att utveckla samverkan med andra myndigheter, hur vi kan arbetar med dessa regler och jobba med bemötande på olika sätt, säger Kristoffer Hellberg avdelningschef på Länsstyrelsen i Östergötland och fortsätter:
– Lika viktigt är det att prata med näringen och få en bild av hur regelbördan påverkar företagen här ute. Det ger oss insikt hur vi kan hjälpa till utifrån vår verksamhet och de uppdrag vi har. Vi ska försöka underlätta helt enkelt, så vi kan få till den effekt som samhället vill ha med en ökad livsmedelsproduktion.
Det var närmare 40 personer som samlades tidigt under en kylslagen onsdag tidigt i oktober. Runt gården hade åtta stationer satts upp, där regler sorterats fram tematiskt. I mindre grupper roterade deltagarna runt. Medlemmar med företag var stationsvärdar och samtalet kom direkt igång.
– Jag tar med mig många spännande tankar för att kunna underlätta vardagen för lantbrukarna och hoppas verkligen vi kan fortsätta med aktiviteter som dessa, säger Kristoffer Hellberg.
Livsmedelsproduktionen i Sverige och därmed lantbrukarnas vardag, styrs av många olika regler från EU och även svensk lagstiftning och förordningar. Uppföljning och tillsyn sker bland annat bland annat av kommunerna, Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Länsstyrelsen. Till detta kan läggas regelverk från branschföretag och organisationer.
Ibland kan det bli lite mycket. Räknar man samman alla regler som en mjölkgård har blir det 862 stycken.
– Man hoppas att det finns tillit och förtroende. Men skapar man ett system med en mängd detaljstyrande regler förstår alla att de måste följas upp. Samtidigt har den här gården brukats i 340 år, det gick bra utan myndigheters inspektioner. Vad säger att det blivit bättre nu, frågar sig Erik Carlsson på Herrsäters Kungsgård.
Många lantbruksföretag beskriver en stress inför kontroller och en rädsla av att göra fel, eftersom konsekvenser och kostnader kan bli stora. Vad skulle hända om fyra av tio bönder lägger ner, som framgår av LRFs rapport ”Vägen till ett bättre företagsklimat”.
– Jag ser med tillförsikt på framtiden. För mig är det svårt att hitta en framtidsbransch som bättre gör skäl för namnet än lantbruket. Vi behövs idag och kommer att behövas mer i morgon. Men det finns mycket som behöver tas tag i för att vi ska få en morgondag. Inte bara lönsamheten utan också den administrativa bördan som förlänger arbetsdagen, konstaterade Erik Carlsson.
Länsstyrelsen samlade ihop sina intryck, medskick och de inspel som kom under dagen. LRF gjorde det samma. Övriga deltagare får ta vidare sina reflektioner i förenklingsprocessen. Insikten är att det finns en hel del att ta tag i, och det är något för politiken att hantera. Därför är det extra intressant att se var det nybildade regelförenklingsrådet kommer att bidra med.
Nästa regelsafari blir på Lindholms Gård i Sörmland dit även riksdagspolitikerna är inbjudna.