Modern odlingsteknik och innovation är en av föreläsningarna på Landsbygdsdialog 2024

Per Frankelius landsbygdsdialog 2024

Landsbygdsdialog 2024 har som tema lönsamhet och beredskap. Under en av föreläsningarna under dagen kommer Per Frankelius, forskare vid Linköpings Universitet, prata om modern odlingsteknik och innovation.

Per Frankelius är docent i företagsekonomi vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) på Linköpings universitet och innovationsledare för Agtech Sweden, som före 2024 hette Agtech Sweden och som har Linköpings universitet som värdorganisation. Vidare är han verksamhetsledare (tillsammans med Karolina Muhrman) för Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering, också det med Linköpings universitet som värdorganisation.

Utgångspunkten i Per Frankelius föreläsning är att jordbruket är en samhällsviktig bransch eftersom den är grunden till försörjningen av mat, fossilfri energi och fibrer.  Att utveckla branschen är ett samhällsintresse. En viktig väg är avancerad teknik, inte minst digitalteknik. I ett konkurrensperspektiv är det angeläget att just svenskt lantbruk ligger i framkant, då importtrycket av mat annars skulle vinna. Det positiva är att innovationskraften sprudlar inom svenskt lantbruk. I Per Frankelius föredrag ges exempel på innovationer och på metoder för att stimulera innovation, det sistnämnda utifrån erfarenheter från Agtech Sweden.

Du kan se hela dagens schema och anmäla dig här.