Mjölkbönderna Mats och Matts får ta emot guldmedalj av kungen

Mats Pettersson och Matts Andersson, mjölkbönder.
Mats Pettersson och Matts Andersson är de två sörmländska mjölkbönderna som i år får priset. Foto: Carolina Fransson

Två sörmländska mjölkbönder får ta emot LRF Mjölks guldmedalj som delas ut av Carl XVI Gustaf vid en ceremoni på Stockholms Slott den 27 mars. Det är Mats Pettersson, Lerbo, Valla, Katrineholm och Matts Andersson, Björnlunda, Gnesta.

Mats Pettersson är, med sina 53 år, en av årets yngsta guldmedaljörer. Han är fjärde generationens mjölkbonde på gården i Lerbo.  

– Det är väldigt trevligt att få guldmedaljen. Den är en uppskattning och ett bevis på att vi har varit noggranna i många år. Även min mor fick guldmedaljen och hon har fostrat in mig i ett kvalitetstänk, säger han.

Efter skolan jobbade han först på SKF i sju år, men sedan började han hemma på gården och 2008 tog han över driften helt. Under åren har gården gått från 24 till 40 mjölkkor.

– Hade det inte varit för korna hade jag nog inte blivit bonde. De är intressanta, individuella och har sina egenheter. Mjölkbonde är också ett jobb som man alltid kan bli bättre på. Det händer hela tiden nya saker och det är utvecklande, säger han.

Korna är ute mycket

På gården har de inte strävat efter den allra högsta produktionen, utan hellre mjölk av högsta kvalitet. Det gäller att lägga ner mycket jobb om man ska lyckas, förklarar Mats Pettersson.

– Man måste ha ett otroligt djuröga och vi har så få kor att vi känner dem väl. Det är också viktigt med bra foder och vatten, djuren ska vara rena och kunna ligga torrt och fint. Djur som mår bra mjölkar bra så man måste ge korna omsorg.

Att djuren går ute mycket spelar också roll för deras hälsa, tror han.
– Mina är ute så länge det går, från första maj och ofta en bit in i oktober. Det mår de bra av och dessutom uppskattar folk att se korna ute. Betande djur gör att vi får ett öppet och levande landskap. Finns det inga mjölkkor kvar blir det dött i byarna och igenvuxet i markerna.

Eftersom Mats Pettersson tillhör de yngsta guldmedaljörerna är de inte en utmärkelse som kröner karriären. Han blickar fortfarande framåt i yrkeslivet.

– Håller kroppen så kör jag på så länge jag orkar. När jag sedan behöver trappa ner blir det nog med köttdjur. Jag vill ju att här ska gå djur, det känns både trivsamt och viktigt, avslutar han.

Mjölkbonde sedan födseln

Också i Matts Anderssons släkt har guldmedaljen tagits emot tidigare.

– Guldmedaljen visar att man lyckats med något under många år och jag är stolt över gårdens mjölk. Även pappa fick guldmedaljen och min farfar hade också ett stort kointresse, så vi har alltid haft fokus på kvalitet, säger Matts Andersson.

Mjölkbonde har Matts i princip varit sedan födseln, säger han lite skämtsamt. Han och syskonen hjälpte tidigt till på föräldragården och 2009 tog Mats Andersson över driften. Antalet kor har utökats något och i dag har han 44 som han sköter med hjälp av sin lillebror Johan.

– Yrkesvalet föll sig naturligt. Det är ett varierande jobb på gården med djur, odling och lite skog. Man får följa årstidsväxlingar och djuren från kalv till ko. Det är spännande, säger han. 

Krona på verket

För att lyckas med mjölk av högsta kvalitet gäller det att ligga i berättar Matts Andersson.

– Man har ju hållit på i några år och med erfarenhet och noggrannhet kan man klara det. Det är viktigt att ta hand om sina djur och ge dem bra foder. Kor som mår bra mjölkar bra och man ser på deras blick och öron hur de mår. 

Att vara mjölkbonde är inte bara intressant, det är viktigt också, påpekar Matts Andersson. I Sverige borde vi sträva efter att vara självförsörjande på mat och värna lantbruket mer, tycker han.
– Vi har bra klimat och marker för kor och mjölkproduktion och vi använder knappt någon antibiotika. Mat borde produceras där det finns goda förutsättningar. Djuren är också viktiga för landskapet. De går här och tuggar och utan dem hade det vuxit igen.

Guldmedaljen blir en slags krona på verket, om några år trappar Matts Andersson troligen ner. Men helt tomt på djur blir det nog inte på gården.

– Jag behåller kanske lite ungdjur som går kvar här och tuggar gräs. Landskapet är viktigt för mig, säger han.

 

Fakta: LRF Mjölks guldmedalj

LRF Mjölks guldmedalj delas ut till den som levererat mjölk av mycket hög kvalitet i minst 23 år och priset har delats ut sedan 1958. 20 pristagare runtom i landet får ta emot priset i år. Förutom två i Södermanland är det fyra pristagare i Västerbottens län, två i Jämtlands län, en i Uppsala län, en i Stockholms län, en i Östergötlands län, fyra i Västra Götalands län, två i Kalmar län, en i Kronobergs län och två i Hallands län.