Mjölkbondepanelen ger vägledning till svenska lantbrukets kunskapsnav
2025-04-28

LRF Mjölk har ställt frågor till Mjölkbondepanelen med värdefulla insikter om kunskapsbehov och hur svenska mjölkföretagare vill hämta in ny kunskap. LRF Mjölk vill skicka med dessa till de kunskapsnav och gröna kluster som har uppdrag att samla, paketera och sprida fakta inom animalieproduktion, företagsledning, miljö och klimat samt digitalisering.
– Vi ser hoppfullt på regeringens satsning på nav som form för att utveckla och sprida relevant kunskap genom att i nära samarbete med näringen lyssna in aktuella behov. Och vi vill gärna bidra till uppdragen med resultat från vår senaste enkät om kunskapsinhämtning, säger Ulrika Åkesson, LRF Mjölk.
Enkäten samlade svar från 88 mjölkproducenter med en genomsnittlig besättning på 146 kor, 68% av respondenterna var män och 30% var kvinnor. Enkätens resultat refererar till hela Sverige med svar från Götaland, Svealand och Norrland, och representerade både ekologiska och konventionella produktionsformer. Produktionsmetoderna hos respondenterna varierade från mjölkrobotar till mjölkgropar och mjölkkaruseller.
– Det kan tyckas vara ett litet antal respondenter med sett till att vi idag har cirka 2500 mjölkföretag i Sverige motsvarar det ändå fyra procent av svenska mjölkföretagare, säger Peter Kofoed, LRF Mjölk.
Traditionella kunskapskanaler dominerar fortsatt
Resultaten visar att mjölkproducenter söker främst kunskap via rådgivningsföretagens webbplatser, andra lantbrukare samt genom rådgivning och kurser. Men vi ser även att kunskapsinhämtning från digitala plattformar är väsentligt vanligare än att söka kunskap på forskningsinstituts webbplatser. Citat från fritextsvar visar på en vilja att söka sig utanför den bekväma kunskapsmiljön:
"Vi är ett litet mjölkland. Lyft blicken och se dig om i världen, hur gör de andra som lyckas? Vi behöver kanske inte uppfinna hjulet en gång till", respondent Mjölkbondepanelen.
Sett till att rådgivningsorganisationer framträder som viktig källa till kunskapsinhämtning ser LRF Mjölk stöd för vikten av att se just rådgivningen som en viktig målgrupp för kunskapsnaven.
Djurvälfärd, foder och byggnation i fokus för frågor
LRF Mjölk hade i förväg valt ut tre specifika områden för frågor om kunskapsbehov. Det handlade om djurnära frågor, foder och stallbyggnader. I frisvar kunde enkäten visa kunskapsbehov inom ytterligare områden, till exempel inom klimat, digitalisering och kompetensförsörjning. Kalvhälsa och utfodring är den viktigaste kunskapsfrågan inom djurnära frågor. Även djurvälfärd kopplat till stallets inredning samt juver- och klövhälsa anses viktiga enligt respondenterna. På fodersidan är strategi för både odling och utfodring i fokus för kunskapsinhämtning.
– Det är väldigt tydligt att kalvens hälsa är ett område där man som mjölkföretagare ofta söker stöd och ny kunskap. Det här behöver vi ta fasta på framåt, säger Louise Winblad von Walter, LRF Mjölk.
För att möta dessa behov och säkerställa att svenska mjölkproducenter har tillgång till den senaste och mest relevanta informationen, finns nu fyra kunskapsnav tillgängliga:
- Kunskapsnav animalieproduktion.
- Kunskapsnav företagsledning och entreprenörskap.
- Kunskapsnav miljö och klimat.
- Kunskapsnav digitalisering.
Vill du vara med i Mjölkbondepanelen?
Om du är mjölkföretagare och intresserad av att påverka din framtid, då ska du ta chansen att vara med i LRF Mjölks mjölkbondepanel!
Anmäl dig här