Ministern fick många inspel
2024-05-29
Med kort varsel fick lokalavdelningen i Åtorp erbjudandet om att få arrangera ett möte med landsbygdsministern Peter Kullgren (KD) när han var på rundresa i bygden.
– Alltid lika roligt, men att det dök upp 70 pers var ju en överraskning. Det visar hur viktiga frågorna om landsbygdens utveckling, jord- och skogsbrukande är i våra trakter, säger Jörgen Johansson ordförande i lokalavdelningen.
Landsbygdsministern inledde med att prata om Sveriges jord- och skogsbruk. När självförsörjningsgraden är 50 procent indikerar det att den regionala produktionen av livsmedel behöver öka för att stärka beredskapen.
– Det är här i skogs- och mellanbygd det måste ske, menar Jörgen. På slätten odlas det redan för full och marken används optimalt. Här är nöten fantastisk. Den förädlar det vi inte kan ha för humankonsumtion utan omvandlar gräs till mjölk, ost och kött. Vi har marker som lämpar sig väl för djurproduktion.
Statsrådet fick ett batteri med frågor kring detaljstyrning och regelbördan inom jord- och skogsbruk.
– Här har regeringen en förbättringspotential. Vi har inget att dölja och är inte emot kontroller. Men det är en orimlig situation som det ser ut idag. Det handlar om en mängd arbetstimmar som läggs ner på dokumentation istället för i produktionen, i slutänden påverkar det vår arbetsglädje, betonar Jörgen.
– Ser man till skogen måste en markägare få bruka sin skog. Vi känner våra marker. Andra ska inte tala om hur de ska skötas. Därför känns det bra att habitatdirektivet stoppats och att det görs ett omtag i frågan. Som nation kan vi inte gå in och övertolka lagar, förordningar och direktiv. Det kan gå illa får vår bransch, menar han .
Ministern fick med sig många inspel. Även frågan om vargen var uppe. Här menade Åtorparna att när riksdagen beslutat om en lägre nivå borde det också bli verkligheten.
– Kullgren är intresserad av våra frågor och talar gärna med näringen. Men det måste bli verkstad för honom och regeringen, resultat som märks här ute hos oss. Får de fler myndigheter och verksamheter att gå åt samma håll kan det bli en bra hävstång och hända mycket och bli en bra hävstång, summerar Jörgen.